Froterism: simptome si tratament

Ai fost vreodata intr-un loc in care era o multime mare de oameni si ai observat pe cineva frecandu-si organele genitale de tine?  Ati calatorit cu mijloacele de transport in comun si brusc ati simtit ca o persoana se apropie prea mult de corpul vostru pentru a se freca una de cealalta? Acest tip de comportament care, la prima vedere, pare atat de neobisnuit, din pacate, nu este asa. Se numeste frotismo sau froteurismo si provoaca de obicei o senzatie foarte neplacuta victimelor.

Cautarea placerii frecand partile intime cu o alta persoana intr-un mod patologic este un model comportamental tipic de frecari sau frecari. Desigur, nu toate persoanele care o desfasoara pot fi considerate ca atare. Mai jos explicam care sunt principalele caracteristici ale acestui tip de parafilie sexuala si care sunt posibilele tratamente.

ā€˛Froteuristii cauta locuri aglomerate pentru a trece neobservateā€¯.

Ce este froteurismul?

Cand vorbim de froteurism ne referim la o tulburare parafilica conform DSM – V. Acest tip de tulburare se caracterizeaza prin prezenta fanteziei, impulsurilor sau comportamentelor sexuale prin folosirea unui obiect sau situatie neobisnuita pentru a obtine placere.

Mai exact, in frecare, neconventionalul ar fi actiunea, fantezia sau dorinta incontrolabila de a freca sau atinge o alta persoana fara acordul acesteia. Totusi , pentru a fi considerat patologic, trebuie indeplinita o perioada de cel putin 6 luni. Si, individul trebuie sa aiba unul dintre aceste aspecte:

 • Indeplinirea dorintei incontrolabile de a freca sau atinge o alta persoana fara autorizatia acesteia.
 • Fanteziile sexuale provoaca disconfort semnificativ clinic.
 • Dorinta sexuala provoaca deteriorari in domeniul muncii, social sau in alte domenii de functionare.

Ideea de a mentine acel contact fizic fara acordul celeilalte persoane impreuna cu reactia sa este cea care trezeste entuziasmul frecarii. Zonele corpului spre care se indreapta frecarea sunt de obicei legate de sexualitate, cum ar fi sanii sau organele genitale. In plus, amintirea acelei situatii va fi folosita mai tarziu pentru a se masturba. 

Sunt cei care efectueaza acest tip de comportament, dar nu este incontrolabil sau provoaca disconfort semnificativ. O fac in timp util si din alte motive. De asemenea, cea mai mare sursa a ta de excitare sexuala nu se afla in acest context.

Este important de mentionat ca o periaj involuntar sau un contact fizic cu un partener, sau cu un strain, nu implica prezenta acestei tulburari parafilice.  Astfel, pentru a fi considerat patologic, trebuie cautat voluntar si fara autorizatia celeilalte persoane sau atunci cand fanteziile provoaca disconfort semnificativ clinic sau deteriorare in viata de zi cu zi a persoanei.

Cum sunt froteuristii?

Profilul unui cauciuc este de obicei un barbat care incepe sa manifeste acest tip de comportament in timpul adolescentei. In unele cazuri, prezinta de obicei trasaturi de timiditate, frustrare sau sentimente de inferioritate. Alte caracteristici importante sunt urmatoarele:

 • Actioneaza fara acordul celeilalte persoane.
 • Excitatie sexuala intensa si recurenta.
 • Comportamentul lui nu face parte dintr-un preludiu erotic.
 • Dorinta sexuala ridicata de a va freca organele genitale sau de a le atinge pe ale altcuiva.
 • Actiunea in situatii aglomerate pentru a trece neobservata.
 • De obicei, nu consulta un specialist.
 • Pofta de dorinte sau fantezii provoaca un disconfort semnificativ.
 • Aceste tipuri de comportamente tind sa scada dupa varsta de 25 de ani.

Tratament

In cele mai multe cazuri, persoana cu frouterism sau orice alt tip de tulburare parafilica nu cauta ajutor si  atunci cand o face, este pentru ca simte o mare vinovatie.

Exista diferite forme de tratament.  In terapia cognitiva, de exemplu, convingerile persoanei sunt evaluate pentru a le modifica prin restructurare cognitiva. Prin urmare, este important sa se tina cont de ce semnificatie da persoana respectivului comportament si de circumstantele care duc la acesta, pe langa analizarea fanteziilor sale. Din psihanaliza se pune accent pe pozitia persoanei in fata legii, relatia acesteia cu erotismul si timiditatea sa, printre alte aspecte.

Cu toate acestea, atat cauzele, cat si tratamentul sunt inca  in discutie.  De fapt, Scott Johnson si colab., in studiul lor publicat in American Online Journal of Psychiatry and Law,  au efectuat o revizuire sistematica a cercetarii privind spumosul si au descoperit ca este rara si ca este necesara o explorare riguroasa a acestui subiect pentru a gasiti raspunsuri noi.

In concluzie, mentionam ca constientizarea tulburarii este esentiala pentru tratarea acesteia. Si desi de multe ori trece neobservat, asta nu inseamna ca nu creeaza probleme. De fapt, in unele locuri trecerea frontierei este considerata infractiune. 

DISTRIBUIE

RECENTE