Oamenii cu suflet bun au prioritati clare

Bunatatea nu este pasiva sau conformista. Oamenii care sunt ghidati de o inima buna sunt activi in apararea a ceea ce considera nobil, actioneaza in fata nedreptatii si rareori obosesc sa dea tot ce au mai bun in fiecare moment si circumstanta.

Daca ceva ii defineste pe oameni cu o inima buna, inseamna ca prioritatile lor sunt clare . La urma urmei, cei care calca pe urmele valorilor si principiilor lor percep mai putina ceata la rascrucea lor. Este adevarat ca, uneori, dau din ei insisi mult mai mult decat au sau ceea ce ar fi intelept sa-si permita, dar cand cineva actioneaza dupa vocea lor interioara, oboseala este mai mica si totul se desfasoara cu spirit mai bun si motivatie. .

Seneca a spus ca mare parte din bunatatea pe care o vedem in lume este rezultatul celor care se straduiesc zilnic sa faca binele . Prin urmare, nimic nu este intamplator. Exista o dorinta expresa si constanta de-a lungul timpului de a face lucrurile corect. Sunt minti concentrate sa ajute, sa ofere sprijin activ si nu doar sa priveasca viata trecand.

Bunatatea autentica este activa si chiar razbunatoare. Nu este o simpla entitate decorativa sub forma de curcubeu. Oamenii buni pot fi de asemenea puternici atunci cand apara ceva, pot ridica vocea si atunci cand apreciaza nedreptatea. Pentru ca nobilimea inimii actioneaza dupa principii si nu-i place pasivitatea sau intoarcerea fetei in cealalta parte .

Oamenii cu suflet bun nici macar nu stiu ca sunt.

Explica David D. Burns, profesor de psihiatrie si stiinte comportamentale la Scoala de Medicina a Universitatii Stanford, ca oamenii buni sunt cei care au tendinta de a suferi cea mai mare anxietate .

Acest lucru este ilustrat cu precizie in bestsellerul sau Goodbye Anxiety . Conform experientei sale, o buna parte dintre pacientii care au trecut prin consultatia lui cu probleme de anxietate sunt profiluri obisnuite sa apeleze la ceilalti.

Sunt personalitati care se pretind pe sine, foarte concentrate pe ceea ce vor sa realizeze, pe dorinta de a ajunge la toata lumea si, la randul lor, sa „deranjeze” cat mai putin.

Nu cer niciodata nimic, nu se plang niciodata, prioritatea lor este oamenii lor, sa fie de ajutor si sa ofere mereu partea lor cea mai buna fara ca nimeni sa le poata aprecia oboseala sau falibilitatea. Cu toate acestea , acest tip de comportament are aproape intotdeauna un cost mental: epuizare emotionala si anxietate .

Exercitarea bunavointei si a acelei nobilimi care fascineaza si inspira nu este usor si asta o arata mai mult de un studiu. Sa vedem mai jos .

Oameni cu inima buna si efortul de a se conforma principiilor lor

Psihologii Yochanan Bigman si Maya Tamir de la Universitatea Ebraica din Ierusalim  au efectuat o interesanta lucrare de cercetare intitulata Drumul spre rai este pavat cu efort . In aceasta cercetare s-a demonstrat cu mai multe cazuri ca bunatatea necesita ceva mai mult decat un simplu factor motivational.

Oamenii cu suflet bun stiu ca bunatatea necesita timp, vointa si efort . A ajuta pe cineva care trece printr-o perioada proasta implica petrecerea timpului cu acea persoana, stiind de ce are nevoie si usurand-o. Daca cineva gaseste un portofel, cel mai simplu ar fi sa pastrezi banii. Altii, in schimb, nu ezita sa se apropie de o sectie de politie si sa o predea.

Cand prioritatile si valorile sunt clare, diferenta de efort trece pe un plan secundar.

Forta de a face ceea ce este corect si simtul dreptatii

Daca ar fi sa intrebam pe cineva ce inteleg prin bunatate sau cum ar defini oamenii cu inima buna, cel mai probabil ar da definitii precum „cineva care face lucruri pentru altii” sau „cineva care nu incalca legea si este respectuos. .” ».

Bunatatea mintii si a inimii  implica de fapt mult mai multe dimensiuni care ar putea surprinde pe mai multe.

  • Persoana nobila integreaza in fiinta sa o mare forta si simt al dreptatii. Asta inseamna ca au intotdeauna clare prioritatile, ca stiu sa decida si sa actioneze pe baza principiilor lor, evitand egoismul, lasand deoparte narcisismul, minciunile, santajul sau dublul sens.
  • Persoana cu suflet bun prefera intotdeauna cumpatarea, cooperarea, empatia si acea umanitate dedicata care ia partea pentru ceilalti, care nu ezita uneori sa faca anumite sacrificii in folosul celor care iubesc si respecta.

Bunatate si autocunoastere

Intr-un articol publicat in USA Today, mai multi experti au incercat sa analizeze la ce ne referim exact cand vorbim despre oameni buni la suflet.

Ceva asupra caruia persoane precum Ronald Riccioh, profesor de conducere si psihologie organizationala la Claremont McKenna College, au fost de acord este ca acest tip de personalitate este definit de o buna autocunoastere.

Sunt barbati si femei care isi cunosc punctele forte si punctele slabe, precum si nevoile si potentialul lor. Sunt profiluri care au o buna intelegere a emotiilor si care aspira, mai ales, sa fie congruente . Congruent cu ceea ce spun si ceea ce fac, cu ceea ce promit si proiecteaza, de asemenea cu ceea ce isi doresc si ceea ce realizeaza.

Bunatatea are intotdeauna clare prioritatile ei si nu ezita sa le apere, sa lucreze la ele, chiar daca acest demers are un cost: epuizarea la un moment dat sau neintelegerea unora. Cu toate acestea, nimic din toate acestea nu ii opreste, nicio teama, critica sau voce exterioara nu opreste o persoana cu o inima buna pentru o secunda .

DISTRIBUIE

RECENTE