Lobul occipital: structura si functii

Respira si arunca o privire la tot ce te inconjoara chiar in acest moment, fara graba. Lumea este plina de frumuseti, de mici nuante care alcatuiesc realitatea noastra emotionanta. Daca cei mai multi dintre noi sunt capabili sa perceapa fiecare stimul vizual din jurul nostru, acesta se datoreaza in esenta lobului occipital.  Acea zona a creierului nostru situata la inaltimea gatului.

Este izbitor cum aceasta regiune, fiind cea mai mica dintre restul lobilor creierului, este, fara indoiala, cea care ne marcheaza cel mai mult viata de zi cu zi. Scopul sau principal ne poate parea simplu la inceput : sa primim informatii prin ochii nostri si apoi sa o procesam si sa o trimitem la lobul frontal, astfel incat sa emita un raspuns.

Acum, daca analizam cu atentie acea prima privire pe care am aruncat-o in jurul nostru, ne vom da seama ca aceasta sarcina nu este usoara. Cand creierul nostru se uita la fiecare stimul, efectueaza un numar mare de procese. Analizeaza distantele in raport cu pozitia noastra, miscarile, precum si dimensiunile si, de asemenea, proceseaza lumina (culoarea).

Ceva pe care il facem fara sa constientizam, implica o inalta sofisticare neurologica, o precizie absoluta in care lobul occipital ne permite, fara indoiala, sa ne miscam eficient in ziua noastra . Este mic, dar foarte specializat si eficient. Sa aflam mai multe despre el.

„Creierul este cel mai complicat organ din univers. Am invatat multe despre alte organe umane. Stim cum pompeaza inima si cum face rinichiul ceea ce face. Intr-o oarecare masura, am citit literele genomului uman. Dar creierul are 100 de miliarde de neuroni. Fiecare dintre ele are aproximativ 10.000 de conexiuni.”

Lobul occipital: localizare si structura

Lobul  occipital este situat in zona posterioara a  cortexului cerebral. Ocupa aproximativ 12% din neocortex si este conectat, la randul sau, la cortexul vizual primar si de asociere si la  sulcus calcarine, un gyrus care se afla chiar in interiorul acestuia. Toate aceste conexiuni il fac sa se ridice ca centru neuronal al vederii umane si al perceptiei vizuale.

De asemenea, trebuie remarcat faptul ca, ca si in cazul tuturor lobilor nostri cerebrali, are o emisfera stanga si una dreapta. Cu toate acestea, fiecare este izolat de celalalt prin separarea fisurii cerebrale, sustinuta la randul sau de cerebel si dura mater.

Functiile si zonele lobului occipital

Intelegerea noastra asupra lumii se bazeaza aproape exclusiv pe simtul vazului. Lobul occipital proceseaza in permanenta stimuli vizuali, analizand distante, forme, culori, miscari… Tot ceea ce ajunge la el prin retina trece prin acest centru de analiza si procesare, iar apoi trimite informatia catre cortexul cerebral. Cu toate acestea, pentru a executa acest transfer de informatii, trebuie mai intai sa parcurgeti o serie de zone. Ele sunt urmatoarele.

  • Zona sau regiunea vizuala primara 17 Brodmann. Ne aflam in regiunea cea mai posterioara a lobului occipital, cunoscuta si sub numele de V1. In cazul in care sufera o ranire in aceasta regiune, persoana ar fi in imposibilitatea de a vedea deoarece nu ar putea procesa niciun stimul, chiar daca retinele si ochii sunt in stare buna.
  • Zona vizuala secundara (Brodmann 18) sau V2. Cortexul pre-striat si cortexul inferotemporal se extind aici. Primul, pe langa primirea de informatii din zona vizuala primara, este responsabil si de stimularea memoriei. Adica putem asocia stimuli vizuali cu altii vazuti anterior. La randul sau, cortexul inferotemporal ne ajuta sa recunoastem ceea ce vedem.
  • Zona vizuala tertiara (Brodmann 19) sau V3, V4 si V5. Aceasta zona primeste informatii de la structurile de mai sus. Functia sa principala este de a procesa culoarea si miscarea.

DISTRIBUIE

RECENTE