Top 10 instituții science-fiction non-profit

Bineințeles ca poți sa incepi o afacere non-profit si sa oferi mancare celor infometați sau sa dai haine celor care nu au, dar de ce sa ne ocupam de lucruri reale si plictisitoare, cand ne putem pregati sa ne luptam cu Terminatori, bagați intr-un nemuritor super-cyborg ticalos, care, de asemenea, traieste in spațiu?

10. Asociația pentru dezvoltarea inteligentei artificiale

Aceasta asociație este non profit, dedicata dezvoltarii inteligentei artificiale, aparent pentru ca nu au vazut in 2001: Space Odyssey, Terminator, Matrix sau nici un alt robot din film, pentru ca robotii inteligenți niciodata nu o sfarșesc bine.Da, sunt reali si au un site. Le poți citi parerile si ii poți cauta pe cei care lucreaza acolo, care includ profesori universitari si un tip numit „senatorul Ted” ca și trezorier.Pe deasupra, organizeaza una dintre conferințele de top din lume (care se refera la roboti inteligenți), ceea ce este probabil asemanatoare cu a știi mai multe lucruri despre sosul fierbinte (de catre cineva din camera dvs. de camin).

9. Institutul nemuririi (LongeCity)

Nu ne putem decide daca acest grup e unul extraordinar sau doar ne sperie rau de tot. Pe de o parte, misiunea lor este sa „cucereasca dezamagirea morții involuntare”, ceea ce suna amuzant. Pe de alta parte, e adevarat si faptul ca LongeCity este doar „numele comercial” – Institutul nemuririi fiind „cercul interior de membrii care voteaza”, care decid direcția In care organizația se indreapta. Asta ne-a surprins deoarece am crezut ca „Razbunatorii” i-au oprit In anii ’70.Tineti minte ca ei vor doar sa opreasca moartea celor in varsta; nu fac nimic cu bolile, accidentele de mașina sau foametea. Incearca sa rezolve singura problema cu care se confrunta doar cei mai norocoși oameni din lume, deci nu e de mirare ca sunt intr-un fel elitiști – de exemplu, acest subiect vorbește de potențialul de accesibilitate al nemuririi si cineva face o analogie, ca deși telefoanele mobile costau 1000 de dolari in 1980, acum „si copii din tarile din lumea a treia si le permit”. Desigur, dar copii din aceste tari nu mor la o varsta atat de inaintata.

8. Institutul particularitații

Acești indivizi sunt asemanatori cu AAAI (Asociația pentru dezvoltarea inteligentei artificiale), dar sunt de partea noastra. Misiunea lor e sa „aduca analize si strategii raționale provocarilor cu care se va confrunta umanitatea pe masura ce se dezvolta tehnologii cognitive ce vor depași limitele actuale ale inteligentei umane.”Din moment ce toți am vazut filme unde robotii ne striveau ca pe niște pachete de carne, e frumos sa știm ca cineva incearca sa ne impiedice sa fim folosiți ca baterii. Au si clarificat, in caz ca te intrebai, ca „daca o super inteligenta cauzeaza dispariția umanitatii, e posibil sa fie din cauza indiferentei, nu rautații.” Au mai spus si ca sunt interesați in crearea unei lumi care sa arate „mai mult ca Star Treck, mai puțin ca Terminator”.Hei, cineva face ceva pentru ca acest film sa devina realitate si este bine de noi.

7. Centrul responsabil pentru nanotehnologie

Ați fost vreodata speriați ca intr-o zi un bilion de roboti microscopici, susținuți, reparați si reproduși, ar putea manca intreaga lume? Acum va puteți gandi la asta!Aruncați un ochi la Centrul responsabil pentru nanotehnologie (nu de „utilizare” a nanotehnologiei – se pare ca vor ca robotii sa se comporte responsabil).Una dintre cele mai mari preocupari ale acestui Centru, este ceea ce ei numesc „Grey Goo” si speram ca nu vreți sa va culcați acum, pentru ca:

„Atunci cand fabricarea pe baza de nanotehnologie a fost propusa pentru prima data, a aparut si o ingrijorare ca fabricația unor sisteme atat de mici ar putea-o lua la sanatoasa si „manca” biosfera, reducand-o la mici copii ale ei. In 1986, Eric Drexler a scris: nu ne permitem accidente cu asamblari replici.Ne-ar placea sa scoatem „grey goo” din lista de pericole, dar nu putem. In cele din urma poate deveni o problema care cere o politica speciala.”

Siiii… devine si mai rau:

„Doza letala a toxinei de botulism la om este de aproximativ 100 de nanograme, sau cam 1/1000 din volumul de arme. Așa cum 50 de bilioane de toxine – teoretic ar fi de ajuns sa omoare orice om de pe pamant – ar putea fi ambalat intr-o singura valiza.”Dar sunt doar o adunatura de oameni nebuni, nu-i asa? Nu chiar: in 2005, au creat un grup de lucru, format din 60 de experți internaționali care au scris o serie de eseuri pe posibile scenarii si au creat un „plan de inițiativa” pentru a se pregati pentru nanoapocalipsa.Un an mai tarziu, FDA a facut exact același lucru.

6. Umanitea +

Umanitatea plus? Ce inseamna? Sa vedem ce declara:

„Umanitatea+ este o organizație internaționala non-profit, care susține utilizarea etica a tehnologiei pentru a extinde capacitatile umane. Cu alte cuvinte, vrem ca oamenii sa fie mai bine, decat bine.”Asadar… mai bine? Cel mai bine? Așa merg superlativele/comparativele, corect? Care pare… nobil, credem, daca nu ar fi puțin cam vag. Sa sapam mai adanc.

„Umanitatea pare sa fie profund afectata de știința si tehnologie in viitor. Noi ne imaginam posibilitatea de a extinde potențialul uman prin depașirea imbatranirii, deficientei cognitive, suferinței involuntare si limitarea noastra pe planeta Pamant.”

Suna destul de bine…

„Noi pledam pentru binele tuturor, inclusiv al oamenilor, animalelor si orice alte viitoare minți artificiale, forme modificate de viața…”

Forme modificate de viața? Ce… ?

„Avantajul nostru este ca permitem indivizilor o gama larga de alegeri personale despre cum sa isi conduca viața. Asta include folosirea tehnicilor care pot fi dezvoltate sa ajute memoria, concentrarea si energia mentala; terapii de extindere a vieții; tehnologii de alegere a reproducerii; proceduri criogenice si multe alte modificari umane si tehnologii de intensificare.”

Roboti! Acești oameni vor sa fie roboti! Si noi vrem sa fim roboti!Filozofia e numita „trans-umanism” si grupeaza linia dintre nebun si minunat atat de bine, incat nu avem idee cum sa il numim, așa ca o sa ii spunem „nebun/minunat”. Nebuminunat, daca vreți.

5. Asociația mormona transumanista

Roboti mormoni! Vor sa fie roboti mormoni!

Ce e minunat, e ca pentru aceste doua organizații de roboti, au scopul nu doar de simpla imbunatațire, ci de imbunatațire morala. Nu aiureaza sa devina Generalul Warfield; acești oameni au vazut problemele etice ridicate de Blade Runner si I, robot, s-au ridicat si au spus:

„nu. Nu cat suntem noi de garda. Mormoni… adunarea”.

4. SETI: cautarea inteligentei extra-terestre

Nu ne vom amuza pe seama acestor oameni, deoarece par foarte inteligenți. Desigur si-au petrecut toata viața cautand extratereștrii, dar de asemenea au facut guvernul sa plateasca pentru acest lucru timp de 20 de ani, așa ca….

Tot ceea ce fac este bazat pe ceva numit Ecuația Drake, care a fost dezvoltata in 1961 pentru a „determina cata inteligenta si cate civilizații care comunica sunt in galaxia noastra“.In mod convenabil, Ecuația Drake arata ce nici ei nu au gasit deocamdata, ar trebui sa finanțam in continuare SETI pana cand o gasesc, pentru ca sunt pe drumul cel bun. Au promis. Jodie Foster spune asa.

3. Societatea turismului in spațiu

Societatea turismului in spațiu este una non-profit cu scopul de a „efectua cercetari, de a construi dorința publica si dobandirea puterii financiare si politice de a face turismul spațial accesibil la cat mai mulți oameni e posibil, cat mai curand”.

Hm… Se pare ca piața libera e deja cu ochii pe asta. „Vreau sa merg in spațiu”, este unul dintre obiectivele noastre personale, dar aceasta „sa incepem o afacere non-profit” merita cu adevarat?De asemenea, nu ne-ar deranja sa traim sub mare sau sa avem un al doilea robinet in casa noastra doar pentru whisky, dar e ceva cu certificatul 501 si a cere donații pentru ceva ce suna bine pentru copilul de 8 ani din tine, e un lucru greșit.

De asta exista atatia oameni flamanzi in lume.

2. Societatea Planetara

Stai, mai e inca una? Si aceasta are o poza cu Bill Nye, omul de știința, care folosește puterile telekinetice pentru a face sa pluteasca o minge mare de biliard?Poate ne-am schimbat parerea intre timp. Carl Sagan, Bruce Murray si Louis Friedman au fondat Societatea Planetara in 1980 si acum Bill Nye este directorul executiv. Sunt cel mai mare grup de interes asupra spațiului din lume (si da, interesul pentru spațiu este ceva).Ultimul lor tel este de a spune NASA si guvernului Americii sa se opreasca, sa nu se mai incurce si sa ne duca si pe noi pe Marte!Si da, am contrazis punctual ultima noastra intrare. E uimitoare diferența pe care o poate face Bill Nye, dupa parerea noastra.

1. Institutul pentru etica si tehnologie emergenta

Dupa ce am scapat de cei care vor sa protejeze drepturile roboților, de cei care vor sa se protejeze de roboti, de cei care vor sa fie roboti si de cei care vor sa ajunga pe Marte, am gasit in final, organizația care le face pe toate trei: institutul pentru etica si tehnologie emergenta.Nu este cea mai mare organizație sau cea mai concentrata, dar cu siguranța sunt cei mai conștienți ca viitorul va fi si mai ciudat decat ai putea sa speri.Pe site-ul lor poți gasi o colecție de eseuri care critica transumanismul, o explicație a diferitelor puncte de vedere bio-politice si actualizari despre Lockheed Martin si explorarea adanca a spatiului de catre NASA.Chiar fac si sondaje sa vada daca cititorii lor cred ca robotii merita sa aiba drepturi umane. Viitorul este aici, copii.