Zece remedii hemeopatice si consecinte

Mi-am propus sa prezint, 10 remedii homeopatice vegetale, intrucat, in tara noastra, in ultimii ani, homeopatia a luat un mare avant ca urmare a incurajarii acestei metode terapeutice de catre Ministerul Sanatatii. De asemenea fitoterapia are in registrul ei atat alopatie (domeniu in care au aparut numeroase carti si articole) cat si homeopatie.Trebuie sa precizez ca o definitie des folosita , dar catusi de putin fundamentala , considera homeopatia drept terapia prin plante. Asadar am realizat un top 10 al celor mai utilizate remedii homeopatice vegetale.

1.Abies Nigra

Pinul face parte din ordinul Coniferales, familia Pinaceae. In fitoterapia clasica, mugurii de pin intra in compozitia unui ceai antibronsic. La omul sanatos administrarea repetata de doze ponderabile provoaca o dispepsie atonica cu constipatie si mai discret, o depresie a functiilor genitale feminine, precum si dureri de tip reumatoid la nivelul oaselor.

2.Agaricus

Agaricul alb este o ciperca otravitoare din grupa Himenomicetelor. Alcaloidul activ farmacologic este muscarina. Intoxicatia provoaca o excitatie a sistemului cerebro-spinal, apoi o depresie generala a pulsului si respiratieicu tendinta la paralizia picioarelor si la coma.

3.Belladonna

Atropa belladonna (matraguna) face parte din familia Solanaceae. Administrarea de doze ponderabile isi bazeaza efectele pe cei trei alcaloizi pe care ii contine planta: atropina, hiosciamina si hioscina. Ca semn si simptome induse de Belladonna notam: dilatarea pupilelor cu tulbulari de vedere, uscaciunea si rosirea faringelui, etc.

4.Adonis vernalis

Face parte din familia Ranunculaceae. Romanii ii spun ruscuta de primavara. Si in limba germana e caracterizata ca planta de primavara. Dozele alopatice produc bradicardie, cresterea energiei sistolice si a tensiunii arteriale. Dozele toxice asigura o diureza spoliatoare si induc o aritmie cu oprirea inimii in sistola.

5.Aloe

Este o planta din familia Liliaceae. Tinctura mama se obtine din sucul care se scurge din frunze. In doze alopate, este laxativ si purgativ, producand o iritare a colonului si uneori dizurie, prin congestionarea aparatului urogenital. Homeopatic actioneaza in cazuri de congestie portala.

6.Galbenele

Galbenelele fac parte din familia Compositae. Planta este utilizata alopatic, mai ales local, dar si ca tincura-mama, sau in dilutia intaia decimala si centezimala, ca antiseptic, analgezic si hemostatic.
7.Geranium

Muscata face parte din familia Geraniaceae. Geranium este un remediu de urgenta in hemoragiile abundente: hemoptizii, metroragii post-partum, etc. Se administreaza cate 5 picaturi din tinctura mama, din zece in zece minute, apoi dilutia a 3-a decimala pentru a consolida cicatrizarea.

8.Gentiana Lutea

Ghintura galbena sau ochincea afce parte din familia Gentianaceae. In doze ponderabile se utilizeaza ca tonic amar, excitant al functiilor digestive.  Homeopatic, se foloseste in primele trei dilutii decimale pentru tratarea tulburarilor dispeptice cu balonare abdominala sau gastrica, foame vie, etc.

9.Illicium

Badianul sau anasonul stelat face parte din familia Magnoliaceae. Dilutiile centezimale a 3-a si a 4-a se utilizeaza in dureri la nivelul celui de-al treilea cartilaj costal drept (mai rar stang), putin lateral de stern, in bronhoreea batranilor etilici sau a batranilor astmatici, bronsita cronica, bonsiectazii, cu durere retrosternala (eventual-laringiana), dispnee si palpitatii cu apnee.

10.Millefolium

Coada soricelului face parte din familia Compositae. Administrarea repetata de doze ponderabile are ca efecte: coongestii active locale ducand la hemoragii.