Mesaje ciudate in filmul Disney Luca? Aici va spunem

Lumea cinematografica este foarte deschisa, mai ales cand se vorbeste despre spectacole, pentru ca uneori mesajul care ajunge la public nu este acelasi cu cel pe care regizorul a incercat sa-l transmita prin opera sa. Asa este cazul filmului nominalizat la Oscar LUCA, care are niste mesaje ciudate pe care poate nu le-ati observat.

In ciuda faptului ca in ultimii ani s-au inregistrat progrese notabile in ceea ce priveste acceptarea comunitatii LGBT, mai este un drum lung de parcurs, deoarece exista inca o reactie negativa la filmele care abordeaza aceasta problema fie explicit, fie abstract.

Luca, productia Pixar a fost foarte controversata, din moment ce cei care au vazut-o aveau puncte de vedere foarte diferite, ceea ce este acceptabil, intrucat mari artisti precum Oscar Wilde sau Andrei Tarkovsky au afirmat mereu ca opera lor a incetat sa fie a lor si a trecut sa fie ale spectatorilor, prin urmare, pot exista mii de interpretari in functie de mintea, sentimentele si preferintele fiecarei persoane.

Care sunt mesajele ciudate ale filmului Disney, LUCA?

  • Personajele principale, Luca si Alberto trebuie sa se ascunda de societate, deoarece ambii sunt monstri marini, prin urmare, sunt diferiti de ceilalti pentru ca duc o viata dubla.
  • De-a lungul filmului, ambii se lupta sa-si gaseasca identitatea si sa descopere cine sunt.
  • Ei compara decorul acestui film cu cel prezentat in filmul LGBT „Call me by your name”, intrucat ambele au loc pe romantica Riviera italiana.
  • Alberto si Luca devin prieteni pentru ca societatea nu ii accepta, asa cum se intampla cu Comunitatea Diversa, care creeaza legaturi cu oameni care ii inteleg.
  • Parasindu-si habitatul (oceanul) si ajungand in oras, ambii simt teama din cauza presei, deoarece afisele indica existenta „monstrilor” si incurajeaza violenta impotriva lor. Ceea ce este acelasi lucru care se intampla in societatea de astazi, pentru ca inca mai sunt oameni care ridiculizeaza si chiar ataca persoanele LGBT.
  • Gelozia este unul dintre cele mai puternice mesaje queer din acest film, deoarece o fata sta intre ei si incep scenele de gelozie, care sugereaza ca ar putea fi un cuplu LGBT, totusi ar putea fi si frica de a pierde in fata celui mai bun prieten al tau.
  • La revedere se simte aproape ca o despartire, din moment ce neputand fi impreuna se despart, asa cum se intampla cu unele cupluri queer, pentru ca societatea inca nu accepta pe deplin acest tip de relatie ca fiind „altfel”.
  • La final, apare un cuplu care au fost si monstri de mare, dar care au iesit din habitatul lor si s-au aratat fiintelor umane, ceea ce ar fi asemanator cu momentul in care oamenii queer „iese” si isi accepta identitatea sexuala.
  • A avut premiera in Luna Mandriei, asa e, in iunie 2021 a sosit platforma Disney Plus si poate fi o coincidenta, dar ar putea fi si un mesaj pentru acei oameni queer, carora nu trebuie sa le fie frica sa fie ei insisi, dar societatea ii obliga sa ascunde.

Ce spune regizorul acestui film?

Regizorul Enrico Casarosa a spus ca „Scriind filmul ne-am gandit ca „a fi un monstru marin” ar putea reprezenta toate modurile in care fiecare dintre noi se poate simti diferit… a fost conceput intr-un mod deschis pentru privitor. Pentru a rezona cu orice fel, cineva s-ar putea simti „mai jos”. Daca te-ai simtit vreodata „in afara” si „Luca” ti-a lovit o coarda, lectura ta este valabila! O sustin!”

Asa creatorul acestui film a lasat deschisa interpretarea operei sale in functie de cine o priveste, ceea ce este magnific, deoarece arta este asa, libera.

Ce inseamna sa fii „queer”?

Se refera la cei cu o identitate sexuala si de gen, alta decat heterosexuala si cisgender, prin urmare gay, lesbienele, bisexualii si chiar persoanele transgender s-ar putea identifica cu acest termen.

A fi „queer” inseamna, de asemenea, ca sexualitatea si genul unei persoane se pot schimba in timp, prin urmare nu se potrivesc cu o anumita identitate, cum ar fi a fi barbat sau femeie, sau a fi hetero sau gay.

Este important sa retineti ca o persoana nu ar trebui sa fie numita „queer” pana cand nu spune ca se defineste cu acel termen sau eticheta si se simte confortabil cu el.

DISTRIBUIE

RECENTE