Minciuni care ni s-au spus despre sex

Mesajele pe care le primim despre sex de la parintii nostri, mass-media si institutiile educationale, sociale si religioase tind sa fie contradictorii si adesea de-a dreptul false. O modaliate de a combate minciunile care ni s-au spus despre sex este sa incepem sa le recunoastem.Sexul este genetic: este un joc de marionete si suntem norocosi daca suntem trasi de sfori din cand in cand.

Deoarece procrearea este legata de supravietuirea speciei noastre, oamenii de stiinta evolutionisti si psihologii deopotriva sustin ca intelegerea cea mai importanta a sexualitatii este cea care leaga comportamentul nostru sexual de procreare.

Astfel, ni se spune ca sexualitatea masculina este vorace si periculoasa, iar sexualitatea feminina este un efect secundar al nevoii femeilor de a avea copii si ca aspectele psihologice, emotionale si spirituale ale sexualitatii nu sunt la fel de importante precum cele genetice.

Exista in mod clar o componenta genetica a sexului, dar asta nu inseamna ca aceasta este cea mai utila sau “cea mai adevarata” perspectiva din care sa ne gandim la sexualitatea noastra.

Sexul este natural si simplu: ar trebui sa stii pur si simplu cum se faceSexul este natural, ni s-a spus, pentru ca trebuie sa-l facem sa supravietuim. Dar aceasta nu descrie cu acuratete ceea ce a devenit sexualitatea umana. Sexul poate fi instinctual pentru unii (in mod evident nu pentru toti), dar sexualitatea inseamna mai mult decat actul sexual, si nici o parte din ea nu vine atat de usor.

E ciudat ca suntem invatati sa indeplinim cele mai multe comportamente fundamentale ale omului (cum sa mancam, cum sa comunicam, cum sa mergem la baie), iar pe masura ce crestem invatam si unele mai complicate (cum sa citim, sa scriem, sa conducem o masina, sa ne indeplinim sarcinile la locul de munca) si totusi ar trebui sa stim pur si simplu cum sa facem sex.

Sexul tine de genuri: barbatii sunt nebuni dupa sex de pe Marte, iar femeile tandre si romantice de pe Venus

Aceasta minciuna ia mai multe forme:

femeile vor doar tandrete, barbatii vor sex vulgar; femeile sunt comunicatori sexuali, barbatii nu pot vorbi despre sentimentele lor sexuale; “sexul real” are loc intre un barbat si o femeie; barbatii si femeile nu pot fi niciodata prieteni, sexul le sta mereu in cale; barbatii vor sex tot timpul, femeile nu; barbatii sunt mai vizuali decat femeile cand vine vorba de excitarea sexuala.

Toate acestea sunt variatii ale marii minciuni ca sexul este 100% legat de genul nostru si ca noi toti suntem un singur gen (feminin sau masculin). Adevarul este ca modul in care gandim, simtim si de fapt facem sex este infinit mai complicat decat sa alegem prin care usa sa intram intr-o toaleta publica.

Sexul este spontan: nu vorbi despre asta, doar fa-o

Cand te gandesti la ea, aceasta minciuna despre sex nu are nici un sens. Daca sexul este menit sa fie ceva distractiv si interesant, ceva care te face sa te simti bine in corpul tau si cu tine insati, te face sa te simti iubita si implicata, de ce planificarea sexului ar fi vreodata un lucru rau?

Nu ar fi chiar placut sa stii vei avea parte de sex la sfarsitul unei zile grele? Totusi, ni se spune ca sexul este cel mai interesant atunci cand “se intampla”. In realitate, sexul rar “se intampla”. Este adevarat ca multe cupluri nu vorbesc despre sex inainte, dar asta nu inseamna ca unul (sau mai probabil ambii parteneri) nu se gandesc la el, nu se intreaba cand o vor face urmatoarea data si ce fel de sex va fi.

Mai mare inseamna mai bine, mai mult inseamna mai bine… mai bine inseamna si mai bine

Aceste declaratii sunt adevarate pentru unii oameni, uneori. Minciuna specifica ce ni se spune este ca aceste lucruri sunt adevarate pentru toata lumea, tot timpul. In realitate, oamenii au preferinte in privinta dimensiunilor care se schimba in functie de starea lor si de tipul de sex pe care vor sa-l faca. In mod similar, toti avem niveluri diferite ale dorintei sexuale si acestea se pot schimba pe parcursul lunii sau de-a lungul anilor.

O minciuna ceva mai contemporana ne spune ca ar trebui sa ajungem la sex de o calitate mai buna, ca ar trebui sa incercam lucruri noi, sa ne impingem pe noi si pe partenerii nostri peste limite pentru a atinge noi culmi ale sexului grozav. Unii cercetatori au subliniat ca aceasta atitudine competitiva poate avea efectul opus, facandu-ne sa ne simtim prost in legatura cu sexul pe care il facem.

Sexul este special: este un moment rar de transformare care vine numai din cand in cand

Pe de o parte, este adevarat ca sexul poate fi transformativ si ca unii dintre noi nu facem sex cat de des am dori. Pe de alta parte, sexul este un eveniment incredibil de comun si regulat. Totusi, multi dintre noi suntem crescuti ca ne gandim la sex ca la o resursa neregenerabila care este pe care sa se usuce.

Daca in schimb am pune sexul la locul lui, printre toate celelalte activitati ale vietii zilnice, precum si printre toate modalitatile prin care comunicam cu cei din jurul nostru, am putea resimti mai putin anxietate in privinta modului in care o facem, cand o facem, daca o facem cum trebuie si cu cine o facem. Sexul nu trebuie tratat cu manusi daca incepem sa-l spalam.

Exista o modalitate corecta si una gresita de a face sex

Indiferent ca ni se spune sa o facem cu altcineva (masturbarea nu este “sex real”), cu cineva de sex opus, sa o facem in pat, de 2,5 ori pe saptamana sau alte asemenea “reguli”, nu ducem lipsa de oameni care vor sa hraneasca minciuna potrivit careia exista numai una (sau doua) modalitati de a face sex.

Adevarul este ca nu exista reguli (dincolo de varsta si consimtamant) in privinta modului in care poti face sex sanatos si distractiv. Ori de care ori prinzi pe cineva ca incearca sa iti vanda gogoasa asta, refuza-l… Spune-i ca esti satula!

Sexul grozav este despre…

Despre tehnicile sexuale? Despre comunicarea sexuala? Este “scanteia”, lenjeria patului, jucariile sexuale sau vremea? Exista mii de carti cu “sex grozav” in titlu, fiecare oferindu-ti un flux nesfarsit de sfaturi despre ceea ce inseamna sex grozav. Nu e o minciuna ca poti avea parte de sex grozav, miciuna este ca ceea ce inseamna sex grozav pentru altcineva nu insemna neaparat si pentru tine sex grozav.

Sexul grozav probabil ca nu este ca o reteta de prajitura cu ciocolata care iti iese cel mai bine daca urmezi instructiunile. Sa inveti mai mult despre sex nu poate decat sa adauge plusuri la experienta ta despre sexul grozav, dar in absenta oricarei dovezi, iti vom spune ca sexul grozav se intampla atunci cand, intr-un mod unic, pui toate ingredientele sexualitatii impreuna, nu atunci cand urmezi pas cu pas o carte scrisa de cineva a carui principal scop este sa vanda cartea.

DISTRIBUIE

RECENTE