Top 10 lacuri vulcanice

Lacurile vulcanice pot lua nastere din mai multe motive. Unul ar fi, pur si simplu, un crater plin cu apa. In alte cazuri, atunci cand un vulcan erupe, elibereaza o cantitate mare de magma si se formeaza o adancitura numita caldera, care se va umple ulterior cu apa. Caldera nu este altceva decat o camera de magma prabusita sub greutatea pamantului. In topul urmator, va vom prezenta 10 lacuri vulcanice, fiecare cu un trecut exploziv, un prezent frumos si maiestuos si, poate, un viitor devastator. Fiecare are propria poveste.

10. Lacul Ijen

Lacul Ijen s-a format pe un crater din estul insulei Java din Indonezia. Este localizat intr-un grup de stratovulcani, inauntrul vulcanului Ijen. Este un lac cu adancimea de 1 kilometru, care are o frumoasa culoare turcoaz. Este de asemenea un loc potrivit pentru mineritul de sulf. De altfel, lacul Ijen este cel mai mare lac cu acid sulfuric din intreaga lume.

9. Lacul Coatepeque

Coatepeque este un lac vulcanic din El Salvador. Se afla pe un crater format in urma unor serii de eruptii in urma cu 72.000, respectiv 50.000 de ani in urma. In urma acestor doua perioade s-au format conuri de zgura si domuri vulcanice, precum si zone intinse de lava in partea vestica a craterului. Coatepeque se afla in est si are o suprafata de 26 de kilometri patrati, facandu-l unul din cele mai intinse lacuri din El Salvador. De asemenea, lacul este inconjurat de gheizere si are in interiorul sau o insula, numita Teopan, unde au fost descoperite schituri mayase.

8. Lacul Towada

Towada este cel mai mare lac vulcanic din Japonia si ocupa pozitia a 12-a in topul celor mai largi lacuri de toate felurile din Tara Soarelui-Rasare. Este localizat pe gura unui vulcan activ, a carui ultima mare eruptie a avut loc acum 13.000 de ani. De fapt, lacul se situeaza pe doua cratere, pentru ca o eruptie usoara a facilitat aparitia unei noi caldere.

7. Lacul Katmai

Muntele Katmai este un complex stratovulcanic situat in sudul peninsulei Alaska. In centrul sau se afla un crater umplut cu apa, cu dimaterul de 4 kilometri. Caldera are o adancime de peste 2 kilometri si s-a format in urma eruptiei vulcanice din 1912, una din cele mai mari eruptii din secolul 20. Aceasta a durat 60 de ore si a avut loc, de fapt, la aproximativ 10 kilometri de munte, intr-o gura de aerisire vulcanica.

6. Lacul Laach

Lacul Laach s-a format in caldera vulcanului Laacher See din Germania. Orasele Koblenz, Bonn, Andernach si Mayern sunt cele care inconjoara aceasta zona vulcanica, despre care cercetatorii spun ca ar putea deveni din nou activa. Eruptia care a dus la formarea lacului a cauzat o adevarata racire globala acum aproximativ 13.000 de ani, iar tephra rezultata inca poate fi gasita in Europa.

5. Lacul Taupo

Taupo  este situat in nordul Noii Zeelande si este cel mai intins lac din aceasta tara. Ocupa o suprafata de 616 kilometri patrati si se crede ca ar fi aparut in urma cu 26.000 de ani. Eruptia care i-a dat nastere a fost una din cele mai mari din ultimii 69.000 de ani, avand gradul maxim, 8, pe scara VEI. In prezent, vulcanul este inactiv, dar se crede ca va izbucni in cateva sute de ani.

4. Lacul Toba

Toba s-a format pe o caldera uriasa din insula Sumatra, Indonesia. Ca si Taupo, acest lac vulcanic a aparut in urma unei eruptii de gradul 8 pe scara VEI, in urma cu 70.000 de ani. Aceasta a cauzat o iarna globala, in urma careia populatia din Africa Centrala si de Est, precum si cea din India, a pierit, afectandu-se astfel diversitatea genetica.

3. Lacul Crater

Lacul Clater se afla pe o caldera din zona central-sudica a statului Oregon din S.U.A. Are o uimitoare culoare albastru-inchis si o apa extrem de limpede. De asemenea, este atractia principala din parcul national care-i poarta numele. Nu prezinta semne ale poluarii si este considerat unul din cele mai pure corpuri de apa de pe suprafata Statelor Unite, intrucat se poate vedea clar inauntrul lui pana la 43 de metri adancime. Pe lacul Crater il gasim si pe “batranul lacului”, candva un copac intreg, acum doar un ciot, care are o vechime de aproape 100 de ani.

2. Lacul Raiului

Lacul Raiului se afla la granita dintre China si Coreea de Nord. Este situat inauntrul unei caldere si ocupa 9,8 kilometri patrati. Este un lac minunat, acoperit cu gheata din octombrie pana in iunie. Asa cum europenii il au pe Monstrul din Loch Ness, chinezii se tem de Monstrul de pe Lacul Tinachi, care-si are “casa” chiar pe craterul vulcanic.

1. Lacul Nyos

Lacul Nyos are o adancime de 2 kilometri si este bogat in dioxid de carbon. Acesta duce la transformarea apei in acid carbonic si la unele urmari devastatoare. De exemplu, in 1986, lacul a emanat un adevarat nor de dioxid de carbon, care a dus la sufocarea a peste 1.700 de oameni pe o raza de 25 de kilometri. Incidentul a reprezentat prima asfixiere in masa cauzata de un eveniment natural. Nyos a intrat in cartea recordurilor drept cel mai periculos lac din lume.

DISTRIBUIE

RECENTE