Mitul lui Thanatos, zeul mortii

Mitul lui Thanatos a fost preluat de Sigmund Freud si psihanaliza pentru a reprezenta „pulsiunea de moarte”, acea forta care ne determina sa abandonam lupta pentru viata si sa ne predam linistii, asemanatoare cu cea a starii inerte. Pentru greci era o figura de temut, dar benefica.

In mitul lui Thanatos nu este clar daca el a fost zeul mortii sau personificarea mortii insasi . In general, el a fost considerat zeul mortii non-violente, desi in mitologia greaca nu exista povesti care sa arate ca ierarhia lui era similara cu cea a altor zei. De fapt, cu unele ocazii a fost neutralizat de Heracles.

Oricum ar fi, mitul lui Thanatos vorbeste despre moarte insasi, asa cum a fost conceputa de greci. Cu toate acestea, acest personaj nu a fost niciodata prezent in morti violente, deoarece acesta era domeniul surorilor ei, Keres, care erau mereu insetati de sange.

Omul lupta intr-un scenariu tragic, intre vointa de a trai-geneza si vointa de a muri-. Toate atuurile lui sunt doar vanitate, iluziile lui sunt nebunia, minciunile, cuceririle lui sunt inutile; iar moartea infrangerea sa finala .”

-Luis Alberto Costales-

Mitul lui Thanatos, pe de alta parte, indica faptul ca a produs o atingere blanda asupra victimelor sale. Destinul lor era deja definit de Soarte, doamnele destinului, iar el s-a apropiat pur si simplu de cei care urmau sa moara. Apoi si-a dezvelit sabia si le-a taiat o suvita din par , pe care i-a dat-o apoi lui Hades, zeul lumii interlope. Apoi a transferat sufletul in taramul mortilor.

Originea mitului lui Thanatos

Unele versiuni ale mitului lui Thanatos indica faptul ca acest personaj era fiul lui Erebus, zeul intunericului, al umbrelor sau al intunericului. A umplut toate colturile lumii cu prezenta sa si ceata ei densa a cuprins marginile lumii. Sotia lui era Nyx, zeita noptii. Amandoi erau copii ai Haosului si, prin urmare, frati.

Se spune ca Nix era insarcinat sa tarasca umbrele Erebusului in intreaga lume, lasand pe toti in intuneric. Cei doi au avut doua fiice: Ether, stralucirea, si Hemera, ziua. Anumite versiuni spun ca mai tarziu, singura, Nix i-a conceput pe Thanatos insusi si pe fratele sau geaman Hypnos.

De asemenea, a dat nastere lui Moros, Destiny; Ker, Bane; Gheras, Batranetea; Ezis, Durerea; Apate, Inselaciunea; Nemesis, Razbunare; Eris, Discordia; Philotes, Prietenie; Momo, Tauntul; Hesperidele, fiicele Dupa-amiezii; Onirosul sau Visele; Keres, sau spiritele distrugerii si mortii; iar Moirae, Destinul.

Thanatos a avut o relatie stransa si esentiala cu fratele sau geaman Hypnos , zeul somnului . Cei doi mergeau mereu peste tot impreuna. Pentru greci, somnul era un fel de anticipare a mortii si de aceea cele doua figuri mitologice au fost intotdeauna asociate.

Thanatos, prezenta mortii

Thanatos nu era de fapt o figura rea. A venit sa elibereze pe cineva de suferinta si durere ; De aceea si-a dat doar atingerea moale, fara a provoca victimei suferinte mai mari. A lor era sa impuna Destinul care era deja dictat de Moira. Apoi, a insotit sufletele astfel incat acestea sa ajunga cu bine acolo unde se afla Charon, cel care se ocupa de transportul lor in lumea interlopa.

In cele mai multe reprezentari ale mitului Thanatos, el apare ca un batran cu barba si aripi. Avea o sabie in mana sau in snop si avea o expresie sumbra . Doar de cateva ori a fost reprezentat ca un tanar, fara barba, dar cu sabia.

Una dintre cele mai faimoase povesti ale lui Thanatos a fost cea care a avut loc cu Sisif , un rege al Corintului care l-a infuriat pe Zeus si a fost condamnat sa mearga in lanturi in lumea interlopa. Acest lucru a reusit sa-l depaseasca pe Thanatos si sa-l inlantuiasca de el, facand ca nimeni sa nu moara mult timp, pana cand moartea a fost eliberata de Ares.

Thanatos, Apollo si Hercule

Mitul lui Thanatos spune ca acest zeu, de care nimeni nu si-a luat joc, a fost in sfarsit luat de ras. Se spune ca regele Admetus i-a primit ca oaspete pe Apollo si mai tarziu pe Hercule . I-a tratat minunat pe amandoi, pentru care amandoi le-au fost foarte recunoscatori.

Ca o recompensa pentru bunatatea sa, Apollo a fost de acord cu Fates ca acest rege ar putea evita moartea, daca cineva s-ar oferi sa moara in locul lui . Cand a venit momentul, Thanatos a venit dupa regele Admetus si i-a cerut batranilor sai parinti sa se schimbe pentru el, dar ei nu au vrut. In cele din urma, sotia sa, Alcestis, a acceptat sa moara in locul lui.

Cu toate acestea, Admetus nu a vrut sa se intample asta pentru ca isi iubea foarte mult sotia. Asa ca a cerut ajutorul lui Hercule, care l-a prins pe Thanatos si l-a impiedicat sa-l ia pe Alcestis . Dupa acest episod, Thanatos a cerut sa i se acorde respectul cuvenit si sa nu se faca niciodata acorduri care sa treaca peste puterea lui.

DISTRIBUIE

RECENTE