Neputinta invatata de la victimele abuzului

Conceptul de neputinta invatata este unul dintre cele mai studiate constructe datorita influentei sale decisive asupra multor procese psihosociale. 

Isi are originea in 1975, cand Martin Seligman si colaboratorii sai au observat ca animalele din cercetarile lor sufereau de depresie in anumite situatii.

Ce este neputinta invatata?

Pentru a afla motivele acestei depresii pe care au observat-o la caini, Seligman a efectuat urmatorul experiment. El a plasat mai multi caini in custi din care nu puteau scapa, administrand socuri electrice la intervale de timp variabile si aleatorii, astfel incat sa nu poata prezice urmatorul soc sau tiparul socurilor, intrucat nu exista niciunul. 

Dupa mai multe incercari de administrare a socurilor, si desi cainii au facut initial mai multe incercari de evadare, s-a observat ca in cele din urma au renuntat la orice activitate de evadare voluntara. Cand cercetatorii au modificat procedura si i-au invatat pe caini sa evadeze, acestia au ramas nemiscati, refuzand sa iasa sau sa incerce sa evite socurile, chiar zacand in propriile excremente.

Avand in vedere aceste rezultate, Seligman a descoperit ca raspunsul animalelor nu a fost total pasiv, ci ca faptul de a se intinde pe propriile excremente a fost, de fapt, o strategie de coping (adaptare), deoarece intinsul pe ele minimiza durerea si erau localizati in o parte a custii unde a fost perceputa cea mai mica cantitate de socuri electrice. El a numit acest efect neputinta invatata .

Neputinta invatata: un fenomen psihologic prezent si la oameni

Neputinta invatata produce o modificare a raspunsurilor de evadare cu consecinte imprevizibile pentru strategii de coping mai previzibile. In acelasi timp, Seligman a descoperit ca este posibil sa dezvatati neputinta invatata , deoarece atunci cand cainii au fost invatati cu incercari repetate ca ar putea scapa din cusca, raspunsul de neputinta invatat a disparut in cele din urma.

Acest experiment a fost replicat la fiinte umane, ajungand la concluzia ca aspectele importante ale sindromului de neputinta invatata se concentreaza pe aspectul cognitiv, adica pe ganduri. Cand oamenii si-au pierdut capacitatea de a crede ca raspunsurile lor ii vor ajuta sa scape din situatie, isi schimba raspunsurile de zbor la comportamente supuse ca strategie de coping.

Prezenta neputintei invatate la victimele violentei

Aceasta modificare a raspunsurilor de zbor din cauza comportamentelor de supunere a fost observata la victimele abuzului cu neputinta invatata. Lenore Walker a efectuat acest studiu pe victimele abuzului de partener intim, efectuand o evaluare similara a functionarii cognitive, emotionale si comportamentale. 

Rezultatele au aratat ca la inceputul maltratarii raspunsurile sau comportamentele lor au fost evaziunea sau fuga. Totusi, expunerea continua la violenta a determinat o modificare a acestor raspunsuri, ei au aflat ca pot reduce intensitatea abuzului prin diverse strategii de coping, cum ar fi placerea agresorului, a face ceea ce vrea, a-l mentine calm etc.

Astfel, teoria neputintei invatate aplicata victimelor abuzului descrie modul in care o femeie poate invata sa nu fie capabila sa prezica efectul pe care comportamentul ei il va avea asupra abuzatorului. Aceasta lipsa de capacitate de a prezice cat de eficient va fi propriul lor comportament in prevenirea abuzului modifica originea sau natura raspunsului victimei la diferite situatii .

Daca vrei sa aprofundezi acest subiect, iti recomand interviul pe care Bertrand Regader l-a realizat cu Patricia Rios: „Interviu cu un psiholog expert in violenta de gen”

Semne ca cineva este abuzat si a dezvoltat neputinta invatata

Atunci cand femeile victime ale abuzului din partea partenerului lor sufera de neputinta dobandita, ele vor alege, intr-o situatie cunoscuta sau familiara, acele comportamente care produc un efect mai previzibil si vor evita comportamentele care implica un efect mai putin previzibil, cum ar fi raspunsurile de evadare sau de fuga.

De asemenea, aceasta cercetare a facut posibila propunerea anumitor factori care permit identificarea neputintei invatate la victimele abuzului . Factorii sunt:

  • Prezenta unui tipar de violenta , in special Ciclul violentei, cu cele trei faze ale sale (acumularea tensiunii, episod grav de agresivitate si pocainta afectuoasa sau absenta tensiunii), impreuna cu modificarea sau cresterea observabila a intensitatii si frecventei relelor. tratamente.
  • abuz sexual asupra femeilor .
  • Gelozia, amestecul, supraposedarea si izolarea femeilor.
  • Abuz psihologic : degradare verbala, negare a puterii, izolare, ingaduinta ocazionala, perceptii monopolizatoare, amenintare cu moartea, slabiciune indusa de droguri sau alcool.
  • Prezenta unui comportament violent al partenerului fata de ceilalti (copii, animale sau obiecte neinsufletite).
  • Abuzul de alcool sau droguri de catre barbat sau femeie.

Nu in ultimul rand, acest studiu a permis sa fie utilizat pentru tratamentul psihologic al victimelor abuzului.

Dezinvatarea neputintei invatate

Procesul de dezinvatare a neputintei invatate este caracterizat de imputernicirea acestor femei in cadrul relatiei de cuplu , ceea ce va permite femeilor batute sa inteleaga si sa paraseasca ciclul violentei, indrumandu-le asupra modului de a prezice escaladarea violentei, prin distinctia diferitelor fazele ciclului si intelegerea faptului ca fazele iubirii si ale regretului reprezinta o modalitate de a intari ciclul si de a le invata diferite abilitati pentru a putea evada.

Cu toate acestea, este important de luat in considerare ca exista diferente intre studiile de laborator si viata reala si este necesar sa tinem cont de faptul ca in viata reala abuzatorul poate deveni mai violent atunci cand femeia il confrunta si/sau cand incearca sa se desparta.

DISTRIBUIE

RECENTE