Povete pentru cei ce au copii mici si foarte mici si le e teama sa plece cu ei in vacanta.

Asadar,

Mai toata lumea ne-a zis ca sintem dusi cu capul atunci cand am anuntat ca plecam in concediu. Cu copilul. Care are doua luni. Doar doctorita ce a adus-o pe lume ne-a zis asa:

 – Pai ce are, care-i problema, o duceti atarnata de un picior?!

Nu, nu intentionam sa o ducem atarnata de un picior. Dar de temut tot ma temeam nitel. Mai ales pentru ca pediatra “noastra” – deci nu doctorita de la sarcina+ nastere ci alta – a zis: Ce curajosi sinteti!!!

Si asta venind de la o pediatra nu te linisteste. Dar ne-am incumetat. Stiind ca daca ea e sanatoasa, noi sintem sanatosi, va fi bine. Si a fost extrem de bine. Ne-am mai insotit cu un cuplu de prieteni care au si ei bebeu. Ce are trei luni.

Acu sa va enumar inconvenientele:

1. Bagajul bebeului e mai mare decat al vostru. Decat al ambilor parinti.

2. Tre sa luati 1000 de solutii, medicamente – preventive – seruri, creme, sapunuri, pampersi, lapte praf (ca poate nu gasiti acolo de-ala de care dati voi). Deci cam inca un bagaj.

3. Tre sa vedeti daca are hotelul patut pentru copii. Si tre sa va luati cadita pentru copii. Asta in cazul in care vreti sa spalati copilul pe durata concediului. E totusi om si el.

4. Tre sa va asumati faptul ca nu este un concediu normal. Da, va culcati devreme, in cazul in care nu vreti sa va fie leganat copilul de basii boxelor din club. Da, o sa va treziti noptile. Da, nu o sa va treziti la ce ora vreti dimineata. Ci la ce ora vrea bebeul. Da, va trebui sa-l schimbati prin oras – in timpul plimbarilor. Inclusiv de rahatei. In public. Da, miscarile va sint limitate de carucior. Par exemplu nu am fost primiti la unele restaurante – terase. Din cauza carucioarelor care blocau spatiul de manevra al chelnerilor.

Tre sa stiti ca prea putine stabilimente au peste tot rampe sau lifturi. Si tre sa luati caruciorul pe sus. In brate. Spre plaja noi aveam de coborat vreo 30 de trepte. Oribil. Spre sala de mese aveam de urcat vreo 10 trepte si apoi de coborat alte 10. Interesant, avand in vedere ca am stat intr-un hotel de 5 stele. Deci ca sa nu patiti ca noi, poate intrebati inainte cum e cu accesul.

Avantaje:

Bre, va faceti concediul repede. Dupa o sarcina  – ce are stresurile aferente, dupa o nastere, ce are stresurile aferente, dupa primele saptamani de viata, ce au stresurile aferente, un astfel de concediu e balsam la cap si suflet. Dimineata te trezesti in zgomot de valuri, vezi marea, o mirosi. Papi repede ceva, iesi devreme pe plaja. Copchii dorm de rup la buza marii. Le face bine. A noastra a reactionat perfect. De la aer curat, aerosoli, zumzet de valuri, etc. A mancat bine, a dormit bine, a fost vesela.

Un astfel de concediu, in ciuda restrictiilor, te face si pe tine mai activ. Rupe rutina. Deci dimineata mergeam la plaja, la orele pranzului leneveam cu copchila la piscina, ea stand in carucior sub umbra deasa deasa de arbori. Atentie!!!! Umbra umbrelelor de panza nu o protejeaza de soarele puternic. Si copchilul nu tre lasat la soare. Daca nu vreti sa se faca popcorn. Cautati umbra deasa, naturala, si totul e perfect.

Seara plimbari, vizite, mese la terase, restaurante. E bine, e armonios, e sanatos. Deci asta ziceam. Bebeul sta mult mai mult la aer decat sta acasa. Pe aici face si el 2-3 plimbari pe zi, caci esti constient ca tre sa-l scoti. Aceleasi plimbari pe aceleasi trasee. Acolo e cu totul altceva. Iti vine sa te plimbi, e natural, e bine.

Concluzie: bre, e un mit si o prostie ca bebeul mic tre tinut la adapost, ferit de toti si toate. Nope. O farmacista din Grecia – ca’cautam noi la farmacie apa “speciala” pentru facut lapte de copii – s-a crucit cand ne-a auzit ca vrem apa speciala. Si ne-a intrebat: da ce-i asa special la apa asta?! Copiii din Grecia beau apa de la robinet si sint sanatosi tun. Mai oameni buni – zicea ea – nu inchideti copiii in globuri de cristal ca se vor imbolnavi.

Un taximetrist – pe care l-am rugat sa inchida geamul sa nu-l traga curentul pe copil – ne-a zis: mai oameni buni, copiii tre sa fie ajutati sa-si faca imunitate. Un pic de vant, un pic de soare. Nu le face rau, le face bine. Asa vor fi sanatosi si puternici.

Si asa e. Ne-am intors cu copila mai rozosina si mai vesela ca de obicei. Si ea oricum e rozosina si vesela. Iar noi mult mai relaxati, mai odihniti, mai pregatiti pentru orice.

Repet: ea are doua luni iar bebeul prietenilor 3. Si am avut un concediu mi-nu-nat!

Sa fiti sanatosi!