Problemele conjugale afecteaza copiii?

Problemele de relatie pot afecta copiii, in acelasi mod in care exista cupluri care pot fi resentite de problemele copiilor. Cu acest articol dorim sa deschidem un spatiu de reflectie comuna, despre lucruri care se intampla uneori si pe care nu le dam seama, despre povestile copiilor pe care le repetam ca parinti si pe care nu le dam seama, precum si despre unele lucruri ale noastre ca este de asemenea, important sa te opresti pentru a reflecta.

Influenta problemelor conjugale asupra copiilor

Sa incepem de la cele mai elementare pentru a patrunde, incetul cu incetul, in cele mai profunde. Cu totii avem propria noastra istorie, conflictele sau dificultatile noastre, unii lucreaza la ele, iar altii le au inradacinate sau nici macar nu le percep dificultatile sau ca sunt puse in joc. Daca la asta adaugam si locuinta cu un cuplu care are si propria istorie si complexitati, daca mai adaugam tot ce implica pentru fiecare paternitatea si maternitatea (ce fel de mama sau tata vreau sa fiu, ce tata si ce mama am , ce fiu am fost, ce vreau sa fie fiul meu in comparatie cu fiul pe care il am…), avem in fata noastra un teren de reproducere a tot felul de experiente vitale care influenteaza pe fiecare, in dinamica familiei, in viata de un cuplu si in crestere

Avand in vedere acest lucru, putem raspunde la intrebarea care ne-a adus aici, problemele de cuplu afecteaza copiii?, desigur, ca pot. Mediul familial in care un copil creste este cheia dezvoltarii acestuia, atat de mult incat stabilitatea familiei este complicata cu stabilitatea emotionala a copilului.. Inseamna asta ca nu poti avea cateva argumente? Nu, nu este ca toate problemele trebuie sa fie maturate sub covor si sa se comporta ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat, printre altele pentru ca in final vor iesi toate impreuna si in cel mai rau moment, ci mai degraba trebuie sa incercam sa intelegem si intelegeti ce este ceea ce se intampla la nivelul cuplului pentru a gasi o cale astfel incat sa nu fie o problema de netrecut. Inseamna atunci ca cineva nu poate fi divortat? In mod clar poate exista un divort si ca fiecare dintre parintii lor continua sa-si exercite functiile intr-un mod sanatos.

Problemele au solutii?

Copiii devin adesea foarte nervosi cand parintii se cearta. Frica de a-si pierde parintii apare de obicei , acestia pun la indoiala ce li se intampla si daca sunt de vina pentru cearta pe care o au. Apare ingrijorarea, pot exista si momente de anxietate, sentimente de vinovatie chiar daca este irational si le poate fi dificil sa se concentreze pe teme .

Cand vine vorba de situatii conflictuale foarte prelungite sau recurente, exista copii care tind sa se izoleze, sa se ascunda sau incearca mereu sa gaseasca o alternativa pentru a nu fi acasa si a evita sa asista sau sa auda ceea ce se tem.

Cand in cuplu ajunge sirul bun sau cand gasesc solutia problemei sau furia a trecut desi nimic nu a fost rezolvat, usurarea pe care o simt copiii este aproape perceptibila. Dorm din nou mai bine, zambesc mai mult, sunt mai relaxati si par mai fericiti.

Nu totul este ceea ce se spune

Ceea ce se spune este la fel de important ca si modul in care se spune . Nu trebuie sa strigati sau sa va insultati unul pe altul pentru a spune lucrurile intr-un mod rau, nu trebuie sa va atacati fizic sau verbal pentru a sti ca nu aveti o afacere buna cu partenerul. Si copiii il percep, la fel ca si noi adultii, cand exista tensiune in mediu, priviri care vorbesc de la sine, felul in care se adreseaza cuvantul unul altuia sau absenta acestuia.

Una dintre marile dificultati ale acestui limbaj nonverbal este ca de multe ori cineva nu este capabil sa vada cum vorbeste, cum arata sau cum isi gestioneaza propria frustrare, manie sau furie. Este important sa va opriti si sa va observati sau sa asteptati putin pentru a vorbi despre lucruri.

Dincolo de cuplul conjugal, un set de parinti

In general, parintii – la fel ca si educatorii lor la scoala – incearca sa-i invete pe copii sa poata gestiona diferentele pe care le au cu ceilalti sau conflictele care decurg din convietuirea la clasa, intr-un mod hotarat care depaseste furie, impingere sau insulte.

Ei incearca sa-i invete ca pot avea o alta parere si asta nu este groaznic, dar ca diferentele se pot adauga . Ca doua opinii diferite pot ajunge si la un acord, la o opinie comuna si integratoare fara ca cineva sa se piarda pe parcurs, sau la un mod de a colabora impreuna care face ca diferentele sa se aduna si nu sa scada. Ca si in sarcinile scolare, care trebuie sa invete sa lucreze in echipa, si parintii trebuie sa invete sa faca diferenta intre problemele cuplului conjugal si functionarea acestora ca cuplu de parinti.

Prin urmare, este, de asemenea, important sa nu dezavuezi celalalt parinte in fata copilului . Nu se poate ca unul sa stabileasca o regula si celalalt sa o incalce, sau sa fie pedepsit si celalalt sa ridice pedeapsa. Exemplu: parintele 1: „daca nu-ti faci temele, azi nu vei iesi”; parintele 2 dupa ce copilul s-a dus sa se planga de parintele 1: „du-te, strange-te si revino inainte de zece”. Ce se transmite copilului?

Fii congruent

Si cat de frumos este sa educi in ceea ce se considera potrivit si de dorit pentru copilul lor, cand de multe ori ca cuplu de parinti este foarte greu sa fii consecvent cu valorile pe care incearca sa le insufle . Si acesta este un aspect important. Idealul este ca cineva poate fi congruent si ca, daca stabileste o lege sau o norma pentru fiul sau, o adera si la aceasta, deoarece cineva ca adult – si mai mult ca tata sau mama – este un model de urmat si inconsecventele sunt surprinse de zborul.

De exemplu, trebuie sa fii congruent cu tine insuti inaintea unui copil. De exemplu, „Ti-am spus absolut ca nu poti sa fumezi” si a doua zi da-i un port tigari pentru ca „una peste alta, oricum o va face”. Din nou, ce se transmite copilului?

Problemele cuplului nu sunt ale copiilor

Sunt tati sau mame care repeta povestea ca au trait cu proprii parinti impreuna cu copiii lor „Eram confidentul mamei mele de cand eram foarte mic si eram atat de fericit sa ocup acel loc special”. Sau ca isi reproduc propriile conflicte interne fara sa-si dea seama, pun fiul in favoarea lor pentru a fi alesul sau tipul bun din film, sau ca se pare ca fiul nu va putea niciodata sa zboare din cuib pentru ca „ daca ma lasi si tu? ce va fi cu mine?”.

Copiii nu sunt consilieri de casatorie, nici prieteni ai parintilor, nici ascultatori ai increderilor sau disconfortului cuplului, sau a cat de bine sau de prost merg relatiile in pat, sau ca exista o alta persoana in camera, cuplu, sau mesageri intre amandoi sau batiste de lacrimi, sau scutul inainte de lupta sau folositi-le ca schije in cearta unui cuplu sau intr-un divort. Copiii nu pot fi sprijinul unui cuplu sau sprijinul emotional al vreunuia dintre membrii acestuia. Copiii, indiferent de varsta, nu ocupa niciuna dintre aceste posturi.

Probleme de cuplu, ce putem face?

Unul dintre cele mai importante aspecte in orice relatie este comunicarea, a putea vorbi despre lucruri intr-un mediu calm si intr-un mod care nu este agresiv, ci mai degraba construieste punti catre celalalt pentru a ajunge la un punct comun. Stiu ca nu este intotdeauna o chestiune simpla sau accesibila, asa ca atunci cand acest lucru nu se intampla, este esential sa solicitati ajutorul unui profesionist care sa faciliteze aceasta intalnire, care sa va permita sa va ascultati si sa va ascultati unii pe altii, care sa va ajute sa intelegeti. ce se intampla intre cei doi…

Cand sunt probleme de cuplu care simtiti ca sunt rezolvabile, cautati spatii in care copiii nu sunt prezenti . Nu este vorba sa te inchizi in bucatarie si sa vorbesti in liniste in timp ce inveti in camera alaturata, pe cat posibil, este un spatiu in care poti vorbi confortabil fara teama de a avea spectator.

Este fundamental si esential sa protejam copiii de problemele conjugale , de ostilitatile care pot fi uneori generate. Un mediu de pace ii ajuta sa devina increzatori in ei insisi si in mediul lor. Nu este vorba despre a fi super tati sau super mame, este despre a incerca sa facem tot ce putem in interiorul umanitatii noastre.

    DISTRIBUIE

    RECENTE