Scoala de jmecheri

Bine ati venit la Scoala de Smecheri, buei amaratilor.

Ce veti citi in continuare o sa va ajute, buei papagalilor, sa deveniti jmecheri. E niste reguli pe care le-am stabilit de comun acord cu mine, dupe observatii de cativa ani.  Am observat jmecheri adevarati, care se vede de la distanta ca e jmecheri. Si la asta trebuie sa ajungeti, buei saracilor: sa se vada de la distanta ca sinteti jmecheri.

Cel mai important lucru, buei nasolule, e ATITUDINEA.

Si asta se invata. Nu te nasti jmecher decat in foarte rare cazuri, adica decat atunci cand tac’tu e mare mare jmecher. Deocamdata ciocu’ mic, mergi pe burta si uita-te la altii ce face cand e jmecheri. Deci atitudinea e nambar oan. Un jmecher adevarat stie cum sa mearga, cum sa gesticuleze, cum sa stea. Cei mai tari jmecheri pot chiar mai mult. Se vede ca e jmecheri si cand se uita sub unghii, se scarpina la coa(t)e, scot ceara din urechi si o provesc ori se scobesc intre dinti. Astea e deja superlative de jmecherie, rafinament, daca nu le faci cum trebuie risti sa pari decat taran. Asa ca deocamdata invata chestiile de baza.

Mersul – Nu te grabi niciodata. Niciodata. Daca te grabesti inseamna ca ai un motiv sa te grabesti, inseamna ca ai nevoie de ceva ori vrei sa respecti ceva ori sa ajungi undeva la timp. Gresit. Tu nu ai nevoie de nimeni, toti au nevoie de tine deci sa astepte. Tu nu trebuie sa ajungi la timp, timpul trebuie ajunga la tine. Tu nu trebuie sa respecti pe nimeni, toti trebuie sa te respecte pe tine. Exista o singura exceptie – atunci cand esti la volan. Dar asta e un capitol separat.

Cum se merge – In afara de viteza mersului care, repet, trebuie sa fie foarte mica, mai sint niste reguli. Nu trebuie sa mergi foarte drept. Ca si cum ai avea un bat in cur. Nu, tu esti batul din curul batului, drepti merg doar fraierii. Tu trebuie sa mergi usor aplecat. Dar aplecat intr-un anume fel. Nu tot corpul, ca-i ca si cum iti pleci fruntea in fata cuiva si esti umil. Gresit. Trebuie mers doar cu capul adus usor in fata, omoplatii in spate, burta in fata. Sa ai forma de S. Ca o cobra gata sa atace. Mainile trebuie tinute mai departate de corp, ca cawboii care pot scoate pistolul in orice moment. Si tu poti scoate pistolul in orice moment, lumea trebuie sa fie constienta de asta. In plus ai muschi foarte mari, chiar daca esti foarte slab, si muschii mari iti tin mainile departate de corp.

Privitul – extrem de important, ca si mersul. Privirea trebuie sa nu zica nimic, ceea ce nu-i greu. In general nu ai nimic de zis, in general privirea jmecherilor nu are ce sa exprime pentru ca ei nu are la ce sa se gandeasca. Si nici nu trebuie sa se gandeasca la nimic, toti si toate trebuie sa se gandeasca la ei. Privirea trebuie sa fie de gheata, usor scarbita, usor sictirita, si sa fie mobila. Jmecherul are voie sa se uite oriunde, oricand, oricat.  Dar oriundele, oricandul si oricatul nu au voie sa se uite la jmecher. In niciun caz oricum. Ci eventual cu teama. In sens contrar jmecherul trebuie sa-si departeze mai tare bratele de corp, ca si cum scoate pistolul imediat.

Vorbitul – jmecherii adevarati vorbeste incet sau deloc. Ideal e deloc, pentru ca ei nu are de ce sa vorbeste. Nu trebuie sa ceara nimic pentru ca li se aduce totul cu o plecaciune, nu trebuie sa pretinda nimic pentru ca toata lumea li se supune, nu trebuie sa ameninte pe nimeni pentru ca amenintarea e deja inclusa in mers si privit. Daca totusi trebuie vorbit, sa se faca incet. Preferabil usor ragusit. Atat de incet incat nimeni sa nu auda. Iar cei ce vor sa auda trebuie sa-si aplece urechea, umil si temator si plin de atentie, la buzele jmecherului. Atunci jmecherul nu-l priveste pe ascultator in ochi, ci se uita altundeva, unde vrea sula lui. Altundeva.

Condusul – asta-i exceptia la lipsa de graba. Condusul e de doua feluri: grabit si foarte incet. Condusul grabit se face cand asa vrea jmecherul. Important aici e ca nu conteaza ce masina are. Si o Dacie poate fi condusa jmechereste de un jmecher adevarat. Trebuie respectate insa niste criterii: tai fata la toti. Nu semnalizezi niciodata la schimbarea benzii de mers. Tine mana stanga scoasa pe geam, las-o sa atarne neglijent. Daca esti foarte jmecher tine mana dreapta scoasa pe geam. Stai lasat cat mai jos pe scaun. Preferabil sa ti se vada peste volan doar bretonul. Care e mai bine sa nu existe. Breton are fraierii. Cand vorbesti la telefon mobil, nu-l tine la ureche. Tine-l in fata gurii. Tu nu trebuie sa auzi ce vorbeste celalalt, doar celalalt trebuie sa te auda pe tine. Si daca esti smecher adevarat nici macar nu trebuie sa vorbesti la mobil. Tine-l doar in fata gurii, asea, jmechereste.

Mai este cateva reguli dar nu mai am chef sa le spun acum. Asa ca mai astept de la voi, cei care sinteti jmecheri, sa mai trimiteti cateva reguli. Si foarte important, astept reguli de comportament pentru jmechere. Femele. Sa deschidem si scoala de jmechere care nu vor sa fie sarace toata viata lor.

PS: Jmecheri de jmecheri gasiti la Teiucul.