Stiinta sexului: din ce in ce mai concentrata pe creier

Stiti ca sexologia, adica stiinta sexului , se ocupa de studierea sexualitatii in diferitele ei dimensiuni? De fapt, liniile ei de cercetare sunt destul de eclectice si putem gasi totul, de la studii de gen la terapie psihosexuala, biotehnologii, erotologie, printre altele. Dar cu siguranta unul dintre cele mai interesante subiecte de cercetare este relatia dintre creier si sexualitate , care, datorita noilor instrumente de diagnosticare, ofera date mai mult decat surprinzatoare.

Astazi ne vom concentra pe subiectul legat de stiinta sexului: din ce in ce mai concentrat pe creier . Asigurati-va ca cititi articolul integral!

Studii conexe

In acest sens, vrem sa recomandam citirea cartii: „ Stiinta sexului”, opera catalanului Pere Estupinya, care nu este sexolog, ci om de stiinta preocupat de aceste probleme. Atat de nelinistit incat a putut calatori in Statele Unite in 2012, unde a fost primit de renumitul cercetator Barry Komisaruk, de la Universitatea Rutgers. Provocarea? Stimularea manuala a organelor genitale intr-un scaner fMRI care ar masura activitatea creieruluiin timpul procesului de excitare si orgasm. Cel mai putin erotic context posibil pentru orice tip de situatie sexuala. Pere a acceptat provocarea si a avut, de asemenea, mai multe interviuri cu celebrul om de stiinta in neurostiinta -precum si cu alti experti-, in asa fel incat a strans informatii pretioase care relateaza indeaproape ce se intampla intre urechile noastre in timp ce ne bucuram de o intalnire sexuala.

Cartea trateaza mai multe subiecte, toate foarte interesante, care reflecta complexitatea sexualitatii si ofera mereu un raspuns stiintific, dar scrise in limbaj popular: chimia comportamentului sexual, raspunsul genital, punctul G, ejacularea feminina, disfunctiile la barbati. si femeile, sexul in regnul animal, utilizarea educationala a pornografiei, orientarea sexuala, hipersexualitatea, poliamorul si sexul de grup, pentru a da doar cateva exemple.

Pentru ca cititorii si cititorii nostri sa fie incurajati sa caute aceasta carte si alte lecturi similare care le hranesc cultura sexuala si le imbogatesc viata erotica , va prezentam cateva dintre cele mai relevante date din The Science of Sex . De data aceasta gasim informatii legate de sexualitatea femeilor, iar intr-un alt blog rezumam cateva constatari in legatura cu barbatii.

  1. Orgasmele de stimulare clitoridiana si vaginala nu sunt la fel. Studiile imagistice ale creierului surprinse in timp ce femeile stimulau interiorul vaginului in comparatie cu cele care isi manipulau clitorisul, au aratat activarea diferitelor zone ale cortexului cerebral in fiecare caz. Asa se face ca neurologia rupe de credinta ca toate orgasmele sunt la fel ca un raspuns si ca ceea ce se schimba este doar stimulul.
  2. Anorgasmia ar putea avea o cauzalitate cerebrala clara . Cortexul orbitofrontal este o zona a creierului legata de constientizarea corpului si de autocontrol. Unii cercetatori au descoperit ca la femeile cu pre-orgasmie (care se entuziasmeaza atingand faza de platou, dar nu pot declansa orgasmul) aceasta zona pare sa fie deconectata in acel moment si, prin urmare, nu pot ajunge la punctul culminant.

Exista faimosul punct G? 

In cadrul sexologiei sunt propuse diverse pozitii in acest sens, bazate pe diferite tipuri de cercetari. Cu toate acestea, in The Science of Sex , este prezentata o revizuire a 96 de articole stiintifice publicate in Journal of Sexual Medicine: sondajele arata ca majoritatea femeilor cred ca exista punctul G, dar masurile obiective nu au reusit sa ofere dovezi puternice si solide. dovezi consistente ale existentei unui sit anatomic care ar putea fi legat de acesta. Pe scurt, unele femei pot identifica o zona de mare sensibilitate in peretele anterior al vaginului, dar stiinta nu a gasit motive anatomice concludente pentru a fundamenta aceste niveluri subiective de placere.

Multiorgasmia feminina ar putea avea o explicatie genetica. Desi cunoastem diferiti factori legati de posibilitatea de a ajunge la un orgasm mai mult sau mai putin usor, inclusiv orgasme multiple, unele studii au constatat ca la femeile identice genetic a fost gasit un model similar de orgasm, comparativ cu perechile de surori gemene. Este o ipoteza care va trebui sa lucreze in continuare pentru a o raporta la alte aspecte precum educatia, trasaturile de personalitate (precum extraversia si introversia), istoria sexuala, autocunoasterea si caracteristicile relatiei de cuplu si stimularea sexuala eficienta.

Femeile fac primul pas in curte. Studiile dr. Monica Moore arata ca in doua treimi din cazuri femeile sunt cele care initiaza abordarea heterosexuala si o fac printr-un fel de semnal de limbaj non-verbal pe care barbatul il decodifica si promoveaza abordarea fata de ea.

Hiperventilatia faciliteaza orgasmele prin activarea sistemului nervos simpatic. Hiperventilarea este ceva asemanator cu accelerarea ritmului respirator, iar unele studii au aratat ca la femeile tinere fara disfunctie sexuala aceasta tehnica le-a imbunatatit senzatiile genitale si posibilitatea de a ajunge la orgasm.

Sexul cu orgasme ar putea reduce durerile de cap. Aceasta nu este o scuza atunci, deoarece s-a demonstrat ca eliberarea de endorfine si oxitocina dupa orgasm genereaza un efect analgezic.

DISTRIBUIE

RECENTE