Somnambulism: cauze, simptome si tratament

Somnambulismul este o tulburare de somn cunoscuta pe scara larga, a carei caracteristica principala este aceea ca oamenii merg sau desfasoara o anumita activitate in timp ce dorm; activitati precum sa te imbraci, sa mergi la baie si chiar sa iesi afara. Desi poate aparea la oameni de toate varstele, adevarul este ca este mai frecvent la copii.

Episoadele de somnambulism sunt de obicei scurte si dureaza cateva secunde sau minute . Cu toate acestea, in anumite cazuri, acestea pot dura pana la mai mult de jumatate de ora.

Se estimeaza ca aproximativ 20% din populatia lumii este expusa riscului de somnambulism. Dintre diferitele grupuri de populatie, copiii si adolescentii cu varsta cuprinsa intre 11 si 16 ani sunt cei cu cel mai mare risc.

Unele studii efectuate in ultimii ani indica faptul ca barbatii au o tendinta mai mare de a suferi de aceasta tulburare de somn decat femeile. In legatura cu cauzele genetice, unele cercetari au stabilit ca daca ambii parinti sufera de somnambulism, copiii au sanse de 60% sa sufere de aceasta tulburare.

Ce este somnambulismul?

Somnambulismul este o tulburare de somn in care persoana care sufera de aceasta isi poate dezvolta anumite functii motorii , chiar si foarte complexe, in mod automat in timp ce ramane adormit.

Desi in multe cazuri figura somnambulului este vizualizata ca o persoana care se da jos din pat si se clatineste prin casa cu bratele intinse in fata lui, realitatea este cu totul alta. Somnambulul este mai lucid si, in marea majoritate a cazurilor, are ochii deschisi. In cazul adultilor, acestia manifesta si un anumit grad de constientizare fata de activitatile lor.

Cu toate acestea, el nu este suficient de constient pentru a-si aminti ce a facut in acea perioada de timp. De aceea sunt foarte putine povesti date la persoana intai.

Totul se intampla in prima treime a noptii, care este cunoscuta sub numele de Non-REM ; este cea mai profunda stare de somn. Atunci corpul face miscari in pat si creierul incepe treptat sa se relaxeze. Astfel, in aceasta faza, corpul este foarte activ in timp ce creierul nu este.

Tipuri

Se disting doua tipuri de somnambulism.

Incomplet

Este cunoscut ca atare atunci cand persoana se aseaza in pat, isi indreapta in mod repetat ochii, face miscari usoare si, in cele din urma, se intinde din nou in pat pentru a continua sa doarma.

Deplin

In anumite cazuri, persoana care sufera de aceasta tulburare se ridica din pat, putand desfasura orice activitate in afara acestuia fara a fi constienta de aceasta: vorbeste, se imbraca… Odata trezita, persoana nu isi poate aminti nimic. asta s-a intamplat.

Cauze

In ciuda numeroaselor studii care au fost efectuate asupra somnambulismului, cauzele exacte ale acestei tulburari nu sunt cunoscute. Unii experti subliniaza ca poate fi ereditar, desi nu poate fi confirmat in mod absolut.

In cazul copiilor, una dintre cele mai frecvente cauze este privarea de somn si anxietatea . In secolul XXI, tot mai multi copii sufera de stres si anxietate, atat in ​​familie, cat si la scoala.

In ceea ce priveste adultii, una dintre cauzele principale este consumul de alcool . Anumite medicamente pot duce, de asemenea, la aceasta tulburare.

Convulsiile sunt , de asemenea, un alt motiv pentru care apare adesea somnambulismul, precum si anumite tulburari psihice.

In cazul specific al persoanelor in varsta, somnambulismul poate fi cauzat de o tulburare de comportament, uneori datorata singuratatii si izolarii sociale.

Simptomele somnambulismului

Simptomele somnambulismului variaza foarte mult intre copii si adulti.

Copii

In cazul copiilor, atitudinea lor rezulta in marea majoritate a cazurilor dintre cele mai placute. De obicei, stau in pat cu ochii larg deschisi si cu o expresie surprinsa pe fata. De obicei nu iau atitudini violente. Cand se trezesc, nu-si amintesc nimic din ceea ce s-a intamplat.

Adulti

In ceea ce priveste adultii, in multe cazuri somnambulismul duce la un comportament problematic, deoarece este insotit de atitudini violente. De aceea, in multe cazuri, somnambulismul nu este principala problema, ci leziunile care decurg din aceasta.

In timp ce copiii somnambuli nu isi amintesc de obicei niciunul dintre visele care au insotit somnambulismul, adultii sunt constienti de continutul viselor lor, care in marea majoritate a cazurilor capata un caracter violent.

O tema care se repeta frecvent este cea a situatiilor in care persoana trebuie sa fuga cat mai urgent : incendii, cladiri care sunt pe cale sa se prabuseasca din cauza unui cutremur… Sunt vise care creeaza nevoia unei evadari imediate si care, prin urmare , Prin urmare, ii determina pe adulti sa se ridice din pat.

Cand apar episoade de somnambulism, este obisnuit ca adultii sa deschida ochii si expresia lor usoara ramane absenta. Daca cineva ii trezeste, poate avea o atitudine agresiva, asa ca este convenabil sa o evite.

Un alt simptom comun este vorbitul in timp ce dormi; Sunt de obicei fraze neconectate si fara niciun sens .

Diagnostic

La cea mai mica suspiciune de somnambulism, este indicat sa mergeti la medic pentru a stabili cel mai potrivit diagnostic si tratament pentru aceasta.

Diagnosticul acestei tulburari nu necesita efectuarea niciunui tip de test medical sau examen fizic de catre specialist. Cu toate acestea, in anumite cazuri, poate fi convenabil sa efectuati unele pentru a exclude faptul ca somnambulismul este legat de o anumita tulburare, cum ar fi convulsii .

La fel, daca specialistul considera ca cauza somnambulismului, atat la copii, cat si la adulti, se gaseste in stres sau anxietate, poate solicita un examen psihologic.

Tratamentul somnambulismului

Odata stabilit diagnosticul acestei boli, medicul procedeaza la aplicarea celui mai potrivit tratament pentru aceasta. Atunci cand un adult experimenteaza vise de continut violent care sunt insotite de un comportament anormal, cel mai frecvent tratament este administrarea anumitor medicamente.

Uneori somnambulismul este sporadic; apar episoade intr-o anumita perioada de timp, care se remit de la sine. In aceste cazuri, tratamentul este dat pentru un sezon si apoi intrerupt. Apoi este necesar sa se urmareasca evolutia pacientului si, daca este necesar, sa se reia tratamentul.

In cazul somnambulismului in copilarie, in marea majoritate a cazurilor nu are consecinte majore, iar de obicei dispare in timp. In general, este suficient sa se stabileasca perioade adecvate de somn si odihna. Este deci o tulburare benigna care se remite odata cu varsta.

Complicatii

Complicatiile care apar cel mai frecvent atat la copii, cat si la adulti sunt ciocnirile cu anumite elemente, dand nastere la leziuni de severitate mai mare sau mai mica .

Este obisnuit ca cei care sufera de somnambulism sa inceapa treptat sa dezvolte o mare teama de ceea ce se poate intampla in timpul noptii. Astfel, in cazul adultilor, este obisnuit ca acestia sa incerce prin toate mijloacele sa evite somnul. O situatie care afecteaza negativ calitatea vietii, deoarece dormitul bine este esential pentru o buna sanatate fizica si psihica.

Cum sa previi somnambulismul?

Nu exista o metoda 100% eficienta pentru a evita aceasta tulburare. Cu toate acestea, exista o serie de masuri de prevenire care pot fi de mare ajutor.

In primul rand, mai ales in cazul copiilor, este important sa se adopte programe regulate de odihna . Este obisnuit ca, de exemplu, in perioada vacantei, parintii sa extinda si/sau sa modifice intervalul de timp al odihnei copiilor. Ei bine, este ceva ce ar trebui evitat pentru a preveni cat mai mult somnambulismul.

In al doilea rand, in cazul adultilor, se recomanda sa dormi opt ore pe zi. In plus, este indicat sa duci un stil de viata relativ calm, pe langa reducerea cat mai mult a aportului de alcool.

Prognoza

In general, prognosticul acestei tulburari atat la copii, cat si la adulti este pozitiv atat pe termen mediu, cat si pe termen lung. In cazul celor mai mici, somnambulismul se diminueaza pe masura ce cresc. In ceea ce priveste adultii, somnambulismul si comportamentele violente care il insotesc, dispar atunci cand consumul de alcool este moderat sau se doarme mai mult si mai bine.

Ce sa faci cu un somnambul?

Una dintre marile intrebari in randul celor care traiesc cu un somnambul este cum ar trebui sa faca fata acestei situatii. Exista o gama larga de legende urbane, precum cea care spune ca daca un somnambul este trezit in graba, poate suferi un infarct miocardic.

Ei bine, desi nu este in intregime adevarat, este important sa actionezi cu atentie, evitand sa scoti violent persoana din visul cu ochii deschisi. Cel mai bine este sa o duci inapoi in pat pentru a-si continua odihna . De obicei, un somnambul este foarte usor de mutat; Astfel, este suficient sa o iei usor de brat si sa o conduci la patul ei.

Concluzie

Somnambulismul este una dintre cele mai cunoscute tulburari de somn. Dupa cum am subliniat, este benign , deci nu este grav in marea majoritate a cazurilor.

Cel mai important lucru pentru a o preveni si, de asemenea, pentru a o trata corespunzator, este sa va odihniti corespunzator si sa duceti un ritm de viata cat mai calm si relaxat.

DISTRIBUIE

RECENTE