Cum sa iesi dintr-o relatie violenta?

Trairea unei experiente de acest tip te poate afecta foarte mult emotional, fizic si psihologic. Uneori a fi pozitiv functioneaza, dar cel mai adesea singura optiune este sa inchei relatia. Daca sunt copii implicati, va sugeram sa faceti acorduri ca parinti, dar nu ca cuplu. Copiii isi doresc parinti fericiti, indiferent daca sunt impreuna sau despartiti.

Daca partenerul tau este foarte greu si nu doreste sa acceseze, cere ajutor. Nu fugi fara planificare si fara ajutorul cuiva.

 • Recunoasteti ca violenta exista

  Inainte de a actiona, trebuie mai intai sa recunosti ca exista violenta. Acesta este adesea cel mai lung si cel mai dificil pas, deoarece victimele tind sa minimizeze gravitatea situatiei lor.

  Amintiti-va: abuzul nu este doar despre violenta fizica, ci mai des este vorba despre diferite forme de abuz emotional si/sau psihologic.

  Nu astepta un atac fizic pentru a considera relatia ta violenta. Recunoaste-ti situatia si actioneaza.

 • Intrebati-va, poate fi salvata aceasta relatie?

  Este o intrebare greu de raspuns, la care avem o alta intrebare: crezi ca meriti sa traiesti cu o persoana care te maltrateaza? Va puteti imagina cat de greu si de dureros ar fi?

  Daca partenerul tau a fost violent de la inceputul relatiei, cel mai bine este sa nu incerci sa salvezi relatia fara sa ceri mai intai ajutor.

  Daca violenta in partenerul tau este ceva nou; crezi ca isi vor recunoaste greselile in fata ta si nu vor mai face asta imediat, poate ceva ce au construit poate fi salvat, oricum, cu ajutor profesionist.

  Dar in acest moment, prioritatea ta nu ar trebui sa fie relatia ta, ci respectul inapoi.

  Spune foarte clar ca vei parasi relatia daca partenerul tau nu isi opreste imediat comportamentul abuziv si ce lucruri nu le vei mai tolera niciodata, stabileste limite.

  In aceasta perioada dificila, ar fi minunat sa ai ajutor de la prieteni, familie si organizatii.

 • Evalueaza-ti situatia in mod clar

  Fiind intr-o relatie violenta, cel mai important lucru este sa apreciezi siguranta ta. Daca credeti ca va aflati in pericol iminent, contactati politia si incercati sa ajungeti intr-un loc sigur.

  Daca aveti timp sa va planificati, ganditi-va la cine puteti avea incredere pentru a va sprijini. Decizia de a parasi o relatie violenta este dificila si infricosatoare. Impartaseste-ti planurile cu cineva in care ai incredere, cum ar fi un prieten sau un membru al familiei.

  Luati in considerare, de asemenea, sa contactati o organizatie care va poate ajuta sau va poate oferi informatii relevante atunci cand cautati ajutor. Evaluarea bine a gravitatii situatiei tale si cunoasterea optiunilor pe care le ai, este esentiala pentru a lua o decizie buna despre cum sa actionezi.

 • Ia masuri de precautie

  Momentul de cea mai mare grija este atunci cand abuzatorul isi da seama ca planuiesti sa-l parasesti. Ai un plan de securitate.

  Utilizati un computer sau un telefon securizat, care nu este accesibil de catre abuzator, deoarece acesta ar putea monitoriza utilizarea computerului dvs.

  Acum ca te-ai hotarat sa pleci, trebuie sa stii unde sa mergi, fie ca este cu un prieten sau un membru al familiei, sau la un adapost sau o casa sigura unde poti sta temporar pana cand iti dai seama ce sa faci in continuare.

  Cand plecati, nu uitati telefonul, actul de identitate sau alte bunuri importante, deoarece s-ar putea sa nu fie sigur sa va intoarceti dupa ele.

 • Cunoaste-ti drepturile

  Este bine sa va cunoasteti drepturile legale, mai ales daca credeti ca sunteti in pericol de violenta fizica. Exista mai multe legi care va protejeaza de violenta in familie.

  Legile se schimba de la o tara la alta. Odata ce va cunoasteti drepturile, luati in considerare depunerea de acuzatii impotriva abuzatorului. 

 • Incheiati relatia

  Odata ce te-ai hotarat sa o inchei, nu devii o victima a emotiilor tale, ci doar fa ceea ce trebuie facut. Nu este momentul sa te intristezi din cauza dragostei tale esuate, este momentul sa fii in siguranta.

  Daca credeti ca agresorul va reactiona cu violenta, nu dati vestea in persoana. Fa-o prin telefon, sau prin e-mail, sms sau scrisoare, trimisa de departe intr-un loc sigur.

  Fii specific: lasa clar ca relatia s-a incheiat si ca nu te intereseaza o posibilitate viitoare. S-a terminat. Nu mai trebuie spus nimic. Incheiati lucrurile si intrerupeti comunicarea.

 • Cauta ajutor

  Nu trebuie sa treci prin asta singur. Exista organizatii, locale si globale, care va pot oferi sprijinul de care aveti nevoie. Prietenii si familia sunt adesea bune, dar s-ar putea sa nu fie cei mai buni sa te ajute. Ar putea chiar sa inrautateasca situatia.

  Contactati urmatoarele institutii, precum si organizatii mai concentrate din zona dvs. Exista multe institutii pe tara care lucreaza pe aceasta problema si ofera sprijin, recomandam aliatilor nostri precum PLAFAM, Amssac si Marie Stopes.

  Cateva dintre ele au linii de asistenta pentru a oferi sfaturi si consiliere juridica.

 • Reflectati

  Odata ce relatia ta violenta s-a incheiat, ar trebui in primul rand sa reflectezi la ceea ce te-a condus acolo.

  Aceasta este prima ta relatie violenta? Sau face parte dintr-un tipar? Daca este, este vital sa deveniti constienti de acest lucru si sa explorati ceea ce va face sa o repetati si sa lucrati la orice probleme subiacente pe care le descoperiti, altfel sunteti obligat sa o repetati.

  Nu te grabi intr-o alta relatie. Fa-ti timp sa te vindeci si sa te inconjoare de sprijin si sa rezolvi orice probleme de fond.

  DISTRIBUIE

  RECENTE