Sindromul Peter Pan: Definitie, Cauze, Tratament

Sindromul Peter Pan este o afectiune psihologica care are consecinte grave pentru persoanele care sufera de aceasta. Practic, acest sindrom afecteaza barbatii, iar cauzele, precum si consecintele sale, sunt diverse.

In orice caz, ceea ce este comun tuturor celor care sufera de aceasta este ca au nevoie sa se simta protejati; sunt incapabili sa creasca si sa-si asume responsabilitatile pe care le pune viata pe masura ce imbatranesc. Acest lucru nu este problematic doar pentru indivizii aflati in relatii afective, ci si in aspectul muncii, printre altele.

Cauzele sindromului Peter Pan

Dupa cum am subliniat, cauzele sindromului Peter Pan se pot datora mai multor factori. Cauzele sunt diferite la fiecare dintre pacienti si este ca atat cei care au o copilarie foarte fericita, idealizand-o, cat si cei care o au cel mai mult nefericit, pot suferi de acest sindrom. (1) In acest al doilea caz, ar fi vorba de a retrai ceea ce nu au putut trai atunci cand era vremea lor.

Dar, in general si conform celor mai multe dintre studiile care au fost efectuate, acest sindrom este strans legat de persoanele care au suferit de deficiente emotionale . De asemenea, ele evidentiaza ca cauze o educatie prea permisiva si putin constanta sau un deficit scolar.

In sfarsit, si ca si in marea majoritate a sindroamelor si tulburarilor similare, acest sindrom poate fi cauzat si de trasaturile proprii ale persoanei, cum ar fi cele care evita sa fie independente emotional.

Consecintele sindromului Peter Pan

Consecintele, pe langa cele care pot fi prevazute si pe care le-am enumerat deja in aceasta postare, sunt multe si variate. De fapt, prima si din care ies toate celelalte este incapacitatea acestor oameni de a se maturiza si de a-si asuma rolurile pe care ni le impune societatea. (Doua)

Dar, mai concret, putem spune ca sindromul Peter Pan provoaca cele mai mari niveluri de stres si anxietate , precum si un sentiment de tristete generala, stima de sine scazuta, depresie si, in cazurile cele mai extreme, pacientii cu acest sindrom pot dezvolta tulburari de gandire si iluzii.

Diagnosticul sindromului Peter Pan

Nu exista criterii standardizate care sa ne permita sa clasificam simptomele pentru a defini daca este vorba despre acest sindrom. Cu toate acestea, daca exista unele comportamente generalizate care sunt evidentiate ca precursori ai acestei afectiuni la varsta adulta.(2) Aceste comportamente ar trebui studiate de profesionisti daca apar la copii:

  • Cautare constanta de ingrijire: copiii care cauta intotdeauna ingrijire de la parinti sau de la alte persoane pe care le considera mai puternice.
  • Respectarea promisiunilor este dificila: nu exista cale ca promisiunile sa fie tinute si, prin urmare, sa isi poata da cuvantul si sa-l tina.
  • Incapacitatea de a-si asuma responsabilitatile care le-au fost date.
  • Dependenta emotionala.
  • Lipsa de empatie.
  • Stima de sine scazuta.
  • Comportament opozitional, rebel sau sfidator fara motiv.
  • Nu ma simt confortabil cu realizarile, dar cu incapacitatea de a face ceva pentru a se imbunatati.

Tratamentul sindromului Peter Pan

Sindromul Peter Pan are nevoie de o terapie care trebuie efectuata de psihologi profesionisti.

Primul pas pentru a depasi aceasta afectiune este de a face pacientul sa inteleaga situatia in care se afla si de a incepe sa-si asume responsabilitatile.

De asemenea, ar trebui sa lucrati cu pacientul pentru a-si imbunatati gandurile si pentru a elimina orice sentimente de tristete, frustrare, anxietate etc. Mai presus de toate, in cazuri extreme, delirul pacientului de tratat poate fi tratat cu unele medicamente.

Exista, de asemenea, diverse training-uri pentru ca acesti pacienti sa invete sa se accepte si sa-si imbunatateasca simtul vietii si al lumii.

DISTRIBUIE

RECENTE