Ghid pentru a nu mai folosi retelele sociale intr-un mod toxic

Cu totii impartasim o idee despre retelele sociale: exista prea multa toxicitate in ele. Nu este ca sunt rai in ei insisi, este ca se pare ca oamenii scot ce e mai rau din ei in publicatiile lor, mesaje, comentarii… Se vorbeste mult despre aceste probleme si deja am facut diverse reflectii. in ceea ce priveste modul in care personajul anonim, imediat si sentimentul ca poti vorbi in sfarsit cu oricine sau sa te eliberezi in largul nostru ne conduc la acest negativism si conflictele asociate cu ei.

Consecintele sunt ca ajungem intr-o dispozitie proasta, chiar trista, credem ca lumea este fara speranta, sau chiar ne facem iluzia ca ceea ce se intampla pe retelele de socializare este realitatea de dincolo de pragul casei noastre. Daca ne punem parerea, cineva ne-o pune pe seama in moduri foarte rele; daca cineva spune ceva care ni se pare revoltator, avem nevoie sa incercam sa vedem cat de gresit, luand din nou o mustrare, uneori in termeni in care nimeni nu ne-ar vorbi fata in fata. Pe scurt, cream o dispozitie iritante pentru probleme care, de fapt, nu sunt relevante pentru viata noastra.

Sunt doar ceilalti?

Este clar ca, cine mai mult si cine mai putin, majoritatea utilizatorilor retelelor de socializare au avut momente in care ne-am simtit atacati si insultati in retelele de socializare. Ne-au vorbit cu manie si dispret autentic, patronandu-ne sau incercand sa ne umileasca.

Totusi, va incurajam sa faceti un exercitiu de reflectie: ati raspuns vreodata cuiva sa-l contrazice? Si cum ai facut-o? Poate nu insultand, ci facandu-l sa creada ca este o persoana prosteasca sau needucata? Cu o gluma pasiv-agresiva? Cu un adjectiv pe care nu l-ai folosi personal? Dar crezi ca mesajul sau raspunsul tau a fost justificat?

Acum va invitam sa va ganditi la aceste alte intrebari. Ganditi-va la 2 sau 3 situatii in care a avut loc o conversatie negativa pe retelele de socializare si incercati sa raspundeti la aceste intrebari in scris, pe o foaie de hartie, pentru fiecare dintre situatii:

Cum credeti ca mesajul dvs. a influentat opinia generala pe care a avut-o persoana respectiva cu privire la subiectul respectiv? Cine si cum a incheiat subiectul sau a incetat sa mai continue conversatia? Ce emotii ati simtit cand s-a incheiat? Ati reflectat vreodata la acea conversatie? Altul Nu va puteti aminti mai mult de una sau doua situatii pe care le-ati trait astfel pe retelele de socializare?

Si intrebarea finala: vrei sa ai din nou o discutie de acest tip online?

Utilizati retelele in mod responsabil

De asemenea, se intampla ca in retelele de socializare avem tendinta de a ne aerisi atunci cand ceva din viata noastra de zi cu zi ne frustreaza. Astfel, ne regasim cu tweet-uri sau mesaje de Facebook sau Instagram despre cat de rau am dormit, cea mai proasta mancare care ne-a fost data intr-un restaurant, cat de indignati suntem dupa ce vedem stirile.

Prin aceasta nu ne referim ca retelele de socializare ar trebui sa devina un cuib de mesaje pozitive, care ne pot irita la fel de mult sau chiar mai mult decat cele negative. Pur si simplu, putem pune un filtru mai mare asupra a ceea ce ni se pare relevant sau care nu trebuie impartasit. Posibilitatea de a partaja mesaje intr-un mod masiv nu inseamna ca trebuie sa o facem.

Uneori trebuie doar sa evitam sa trimitem astfel de mesaje negative

Acestea sunt cateva propuneri pe care vi le lasam pentru a preveni urmatoarele mesaje toxice:

Cand scrieti un mesaj sau un text pe care doriti sa-l partajati, inainte de a-l trimite, lasati-l in schite timp de aproximativ 50 de minute, apoi intoarceti-va si vedeti daca doriti sa il publicati: este pentru a va plange? este relevant? Cum crezi ca te poate ajuta sa scrii asta? Cand vezi un mesaj care te deranjeaza foarte mult, fa acelasi lucru, de data asta elibereaza-te de el pentru 10 minute si incepe sa faci altceva. Apoi reveniti si reflectati la ceea ce am spus mai sus.Cand vedeti un mesaj care incalca drepturile omului si alimenteaza discursul instigator la ura (este xenofob, rasist, homofob, sexist, aporofob etc.), raportati-l pe reteaua de socializare. a timpului actioneaza si mesajele dispar de la sine. Astfel, nu retweet mesaje care te irita, pentru ca in felul acesta poti sa dai vizibilitate acelei publicatii, sa provoci o stare proasta in oamenii care te urmaresc, si contribuie la transmiterea de mesaje mai toxice. El tinde sa impartaseasca mai multe stiri pozitive decat negative. Prioritizeaza distribuirea continutului mai mult legat de cultura, care ne imbogateste intotdeauna pe toti.

Nu poti suporta atata nedreptate? Actionati in alte moduri

In retelele de socializare putem avea tendinta de a intensifica sfera opiniilor, adica sa credem ca acestea sunt mai numeroase si mai relevante din punct de vedere social decat ceea ce se vede in comportamentul social, sau chiar sa ne speriam sa credem ca exista multi oameni care apara cauze care par nedrepte. pentru noi, sau sa fie un impediment in calea progresului social.

Va incurajam sa canalizati acele sentimente in activitati care va pot fi utile si va pot ajuta sa va simtiti mai bine. De exemplu, daca te-ai saturat sa gasesti mesaje sexiste pe retelele de socializare si crezi ca a le lasa sa plece nu va face decat sa alimenteze aceasta tendinta, gaseste o modalitate de a lupta impotriva ei pe strada: grupuri feministe, campanii de constientizare, cultiva-te cu lecturi feministe. , etc. Ca respingerea imigrantilor si a refugiatilor este prea normalizata? Puteti sprijini sau desfasura activitati de voluntariat in asociatii sau ONG-uri care se dedica sustinerii acestor grupuri sociale. De asemenea, il puteti canaliza spre crearea de continut cultural (scrieti povesti, poezii, pictati, creati cantece, creati un club de lectura sau dezbatere etc.).

Nu vrem ca acesta sa fie un mesaj „inchide-ti computerul si iesi afara sa faci ceva”, care este, de asemenea, foarte plin de vinovatie, ci mai degraba sa nu lasi acele sentimente negative sa te manance inauntru. Poate ca ei sunt motivatia de a dori sa contribui social la cauze drepte, deoarece discursurile sunt schimbate si create prin actiuni colective, dar nu prin supararea pe cel de alaturi. Pentru ca poate ca va putem tacu parerea in retele, dar nu o vom schimba.

DISTRIBUIE

RECENTE