Raport de expertiza psihologica: ce este si cum se face

Domeniul psihologiei este destul de larg, aplicarea sa variaza de la clinica la o serie de alte domenii. Dintre acestea, psihologia criminalistica se remarca prin faptul ca are o serie de caracteristici si instrumente proprii in care interesele persoanelor evaluate nu sunt cel mai important lucru. Raportul de expertiza psihologica este unul dintre aceste instrumente.

Ca si celelalte rapoarte psihologice, acesta este un document stiintific, legal, netransferibil si personal . Principala diferenta intre raportul de expertiza psihologica este ca procesul se incheie odata ce raportul a fost intocmit.

In acest articol vom vedea ce este si cum se face un raport de expertiza psihologica, structura si caracteristicile acestuia.

Cand este necesar un raport de expertiza psihologica?

Mai exact in cadrul ramurii medico-legale a psihologiei, raportul de expertiza psihologica este punctul culminant al muncii desfasurate de profesionistul in psihologie legala .

Astfel, acest document este realizat pentru a aduce la cunostinta proceselor judiciare caracteristicile psihologice ale uneia sau mai multor persoane, acordand o atentie deosebita la ceea ce presupune aceasta cu privire la faptele care sunt cercetate si care ar putea conduce la o pedeapsa.

Raportul mentionat contine informatiile care au fost culese in cadrul evaluarii criminalistice si este transmis ulterior autoritatii care a solicitat-o, fie ca este un judecator sau un procuror, care solicita raportul pentru a-l folosi in instanta.

Tinand cont de faptul ca raportul de expertiza psihologica reprezinta realizarea muncii psihologului in acest domeniu, acesta trebuie intocmit cu o atentie deosebita . Sa vedem acum considerentele de luat in considerare la momentul pregatirii lui.

Scrierea: cum se face?

In primul rand, trebuie avut in vedere ca acest tip de raport se adreseaza persoanelor care nu apartin profesiei de psiholog si, prin urmare, nu trebuie sa contina prea multi termeni psihologici neexplicati; cu cat limbajul folosit in scriere este mai clar si mai universal, cu atat mai bine.

Psihologul legist care a facut raportul trebuie sa fie pregatit sa se prezinte in fata sedintei si sa raspunda cat mai clar la toate intrebarile adresate de autoritatile prezente. De aceea , in raportul de expertiza psihologica trebuie sa existe probe verificabile si susceptibile de sustinere, iar niciunul dintre detaliile relevante in cauza nu trebuie trecut cu vederea, intrucat unul dintre ele ar putea ridica o intrebare in cadrul sedintei.

Aspectele nesemnificative ale cazului trebuie evitate cu orice pret, precum si inexactitatile din declaratii. Continutul documentului trebuie sa fie total coerent si discutabil , in caz contrar procesul verbal ar putea fi declarat nul pentru cauza.

Psihologul legist nu trebuie, sub nicio forma, sa pronunte vreo sentinta fata de subiectul in cauza, intrucat raportul de expertiza psihologica trebuie sa fie lipsit de tot felul de partiniri si opinii personale . Imputabilitatea subiectului revine judecatorului care va citi procesul-verbal. Expertul psiholog nu va expune decat modificarile psihice care ar putea da nastere actiunilor savarsite de subiectul in cauza.

Structura sa

Raportul trebuie sa inceapa prin a preciza ca este vorba de un raport psihologic criminalistic. Dupa aceasta, golirea informatiilor incepe intr-un mod structurat, asa cum vom vedea mai jos.

1. Date de identificare ale expertului si evaluate

Sunt datele psihologului legist insarcinat cu intocmirea raportului.

2. Raportati motivul

Se precizeaza scopul procesului verbal si se citeaza textual ceea ce se solicita prin hotararea judecatoreasca.

3. Metodologie

Sunt mentionate si explicate tehnicile folosite in procesul de evaluare a subiectului: observatie directa, interviu semistructurat, teste psihologice…

4. Expunerea informatiilor colectate

Include istoricul familial, personal, toxicologic, obiceiurile de igiena, somnul si dieta subiectului, istoricul clinic si contextul psihologic . La final, se explica clar care sunt antecedentele relevante pentru caz si de ce.

Caracteristicile sale fundamentale

Pe langa aspectele din scrierea deja mentionate, exista doua caracteristici esentiale pentru o comunicare corecta a rezultatelor in raportul de expertiza psihologica.

1. Este un document stiintific

Prin acest raport se desfasoara lucrari de cercetare care, desi nu sunt generalizabile dincolo de cazul examinat, utilizeaza proceduri stiintifice pentru a genera informatii valide si de incredere.

Cu alte cuvinte, este un document stiintific si, ca atare, trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii de valabilitate.

  • Fiind o procedura supusa unor standarde care poate fi aplicata doar de un profesionist in psihologie legala.
  • Conditiile prevazute in procesul-verbal vor fi doar de natura psiho-juridica, expuse in asa fel incat sa poata fi intelese de catre membrii instantei .
  • Datele cuprinse in raport trebuie sa fie suficiente pentru a fi replicate de alti psihologi legisti.

2. Documentul trebuie sa respecte o serie de caracteristici legale

Nu numai ca exista cerinte pentru validitatea stiintifica; De asemenea, trebuie sa respecte reglementarile care depind de cadrul legislativ al tarii in care sunt indeplinite aceste sarcini. Acesta trebuie elaborat tinand cont de garantiile constitutionale si de legile tarii de resedinta . De exemplu, in Spania este conform Legii de procedura penala. Indeplineste functia de proba, adica serveste drept garantie pentru hotararile judecatoresti.

Consideratii finale

Raportul de expertiza psihologica este un document de arhiva care nu isi pierde valabilitatea, adica serveste ca baza pentru evaluari viitoare si functioneaza ca fundal al unei situatii specifice din viata unei persoane, pentru a determina, de exemplu, data pe care a avut un episod psihotic. Desigur, in sine nu este folosit ca instrument de prezicere a comportamentului subiectilor evaluati, ci doar ca parte a dovezilor care trebuie luate in considerare.

DISTRIBUIE

RECENTE