Bananele pot creste zaharul din sange?

Daca aveti sau aveti risc de diabet, este important sa va controlati nivelul zaharului din sange (glicemie) prin dieta si exercitii fizice. Alimentele afecteaza in mod diferit nivelul glucozei din sange si fiecare persoana cu diabet are raspunsuri unice la alimente.

Un medic sau un dietetician inregistrat poate ajuta la formularea unui plan alimentar sanatos care include o multime de fructe si legume. Cu toate acestea, chiar si alimentele sanatoase, cum ar fi bananele, pot creste nivelul de zahar din sange prea mare, asa ca este important sa faceti teste des.

Diabet

Dupa ce mananca, organismul descompune alimentele in glucoza sau zahar din sange, pentru a oferi organismului energie. Hormonul insulina trebuie sa fie prezent pentru ca celulele sa utilizeze glucoza. Avand diabet zaharat inseamna ca organismul nu produce insulina sau nu o poate folosi in mod corespunzator, ceea ce face ca nivelul zaharului din sange sa devina foarte ridicat. In timp, nivelurile ridicate de glucoza din sange pot duce la probleme de vedere, boli de inima, leziuni ale rinichilor si nervilor. O mare parte a prevenirii complicatiilor asociate diabetului are de-a face cu o dieta sanatoasa care mentine nivelul zaharului din sange in intervalul prescris de medicul dumneavoastra.

Carbohidrati

Carbohidratii sunt principalul tip de alimente care afecteaza nivelul glicemiei. Diabeticii trebuie sa urmareasca nu numai cati carbohidrati mananca, ci si tipul. Carbohidratii care vin sub forma de cereale procesate sau rafinate, cum ar fi painea alba, orezul alb, cartofii si produsele de patiserie tind sa fie digerati foarte repede. Acestea pot determina cresterea si scaderea nivelului de zahar din sange, ceea ce face mai dificila controlul diabetului. Sursele de carbohidrati precum fructele, legumele si cerealele integrale sunt digerate mai lent, ceea ce ajuta la mentinerea sub control a nivelului de zahar din sange. Cu toate acestea, chiar si carbohidratii sanatosi, cum ar fi bananele, ar trebui consumati cu moderatie, Si cel mai bun mod de a sti cum iti afecteaza un aliment nivelul zaharului din sange este sa te testezi dupa ce ai mancat. National Diabetes Information Clearinghouse sugereaza mentinerea nivelului de zahar din sange sub 180 la una pana la doua ore dupa masa.

Banane si zahar din sange

Un obiectiv general pentru diabetici este sa nu consume mai mult de 45 de grame de carbohidrati la fiecare masa, iar unii ar putea avea nevoie si de mai putin. Bananele fac parte dintr-o dieta sanatoasa deoarece contin fibre, potasiu si vitamina C, dar contin si carbohidrati, iar cantitatea depinde de marimea fructului. Potrivit Asociatiei Americane de Diabet, o banana de 6 inci sau mai scurta are aproximativ 18,5 grame de carbohidrati, o banana de 7 pana la 8 inci poate contine 27-31 de grame de carbohidrati, iar o banana mare de peste 9 inci poate avea pana la 35 de inci. sau mai multe grame de carbohidrati. Deci, consumul unei banane poate provoca o crestere a nivelului de zahar din sange.

Indicele glicemic si sarcina

Bananele au un indice glicemic (IG) scazut de 47 si o incarcatura glicemica moderata (GL) de 11. Indicele glicemic si incarcarea glicemica indica atat efectul pe care un aliment il are asupra zaharului din sange. Alimentele cu IG si GL ridicate au un efect rapid si pronuntat asupra nivelului de zahar din sange, ceea ce duce la cresteri ale zaharului din sange, in timp ce alimentele cu IG si GL moderat pana la scazut au un efect sustinut asupra zaharului din sange. Consumul de alimente cu IG si GL scazut sau moderat ajuta la reglarea nivelului de glucoza din sange si, de asemenea, reduce riscul de boli cardiovasculare, explica Institutul Linus Pauling.

DISTRIBUIE

RECENTE