Comportament antisocial: ce este, factori de risc si tulburari

Comportamentele pe care le desfasuram individual ca membru al unei societati, pot servi atat la pastrarea si mentinerea convietuirii, cat si la perturbarea acesteia, sau la alterarea climatului si armoniei acesteia. Adica exista comportamente prosociale si, de asemenea, comportamente antisociale.

Pe parcursul acestui articol vom trece in revista conceptia si caracteristicile comportamentelor antisociale, precum si factorii de risc si diagnosticele asociate acestora.

Ce este comportamentul antisocial?

Prin comportament antisocial intelegem ansamblul comportamentelor, practicilor sau actiunilor care au ca obiectiv perturbarea ordinii sociale sau agresiunea impotriva acesteia . In acelasi mod, toate acele discursuri care incurajeaza acest tip de actiuni sunt considerate si ele ca parte a comportamentului antisocial.

In mod traditional, aceste acte si comportamente au fost catalogate drept incalcari, abuzuri, infractiuni sau infractiuni judecate si pedepsite atat de lege, cat si de societate in general.

Persoanele cu comportament antisocial isi pot stabili focalizarea actiunilor atat in ​​spatiile sau proprietatile altora, prin acte de vandalism, furt sau talharie, cat si cu intentia de a vatama alte persoane prin agresiune, atacuri si infractiuni, precum si prin abuz. si hartuirea.

Care sunt principalele sale caracteristici?

Principala problema care exista inainte de necesitatea stabilirii a ceea ce poate fi considerat comportament antisocial si ce nu, intrucat definirea comportamentului antisocial ca tot acel comportament sau comportament care incalca normele sociale sau drepturile oamenilor cuprinde o cantitate si o varietate prea mare de acte. .

De exemplu, a judeca un jaf ca fiind un comportament antisocial nu este acelasi lucru cu un graffiti pe un perete sau cu o demonstratie impotriva unei legi sau a unei situatii inechitabile. Cu toate acestea, toate au ca scop alterarea ordinii stabilite.

Faptul ca exista atata flexibilitate in ceea ce priveste interpretarea anumitor comportamente ca comportament antisocial este o problema in societatea de astazi. In plus, exista perceptia ca in ultimii ani numarul comportamentelor antisociale a crescut considerabil, poate ca raspuns la schimbarile si fenomenele sociale si economice traite.

In plus, trebuie avut in vedere faptul ca fiecare cultura sau societate poate determina o serie de linii directoare sau norme consacrate care reglementeaza aproximativ care comportamente sunt considerate agresiune sau atac asupra societatii si care nu.

Cu toate acestea, exista o serie de factori care pot fi utili atunci cand se evalueaza si se distinge un act ca fiind antisocial:

  • Evaluarea gravitatii faptelor.
  • Evaluarea performantei in ceea ce priveste abaterea de la liniile directoare stabilite social.
  • Contextul sociocultural in care se desfasoara.

Tinand cont de acesti factori, putem stabili ca, deocamdata, nu exista criterii obiective si clare care sa serveasca drept ghid pentru evaluarea si calificarea comportamentului antisocial, precum si pentru a determina exact ce acte trebuie separate de aceasta eticheta.

Cu toate acestea, putem stabili ca comportamentele antisociale sunt acele acte care incalca regulile sau normele sociale care reglementeaza convietuirea, atata timp cat prezinta un grad de severitate mai mare decat toate acele comportamente care se desfasoara zilnic.zile oamenilor.

Ce le cauzeaza sau ce factori de risc exista?

Un alt domeniu pe care il investigheaza unele discipline precum sociologia, psihologia, criminologia sau chiar legislatia sunt atat cauzele, cat si factorii de risc care pot predispune populatia generala la desfasurarea oricarui tip de comportament antisocial.

Desi cauzele exacte pentru care o persoana poate dezvolta un comportament antisocial nu sunt cunoscute, exista o serie de factori de risc care pot creste probabilitatea de a dezvolta un comportament antisocial.

Acesti factori sunt impartiti in factori individuali, familiali si context.

1. Factori individuali

Elemente precum temperamentul sau personalitatea , precum si impulsivitatea si problemele de atentie sau dificultatile de adaptare la schimbari pot fi factori de risc de baza pentru dezvoltarea comportamentelor antisociale.

In mod similar, lipsa abilitatilor de rezolvare a problemelor, scoala slaba sau adaptarea sociala si lipsa abilitatilor socio-cognitive fac dificila pentru persoana sa gaseasca alternative eficiente si satisfacatoare in rezolvarea conflictelor dincolo de comportamentul antisocial.

2. Factorii familiali

Mediul familial precum si stilurile parentale sunt esentiale atunci cand vine vorba de favorizarea aparitiei sau dezvoltarii comportamentelor antisociale. Experiente precum separarea parintilor, schimbarile de casa sau experientele de situatii mai extreme de abuz sau violenta domestica pot fi declansatoare pentru aceste comportamente.

In plus, stilurile parentale neadecvate, cum ar fi stilurile foarte permisive sau autoritare, pot avea, de asemenea, un efect puternic asupra lor.

3. Factori de mediu

Contextul sociocultural, influenta mass-media, a scolii, a grupurilor de egali sau a unor institutii, grupuri sau asociatii pot favoriza sau incuraja si reactiile agresive, violente sau furioase ale unor persoane.

Diagnosticele asociate

Desi aceste comportamente nu trebuie sa apara ca o consecinta sau in asociere cu vreo patologie sau tulburare psihologica. Exista o serie de diagnostice in care acest tip de comportament apare in mod repetat.

1. Tulburarea de personalitate antisociala

Conform criteriilor Manualului de Diagnostic si Statistic al Tulburarilor Mintale (DSM-IV), tulburarea de personalitate antisociala este definita prin aparitia unui model de comportament care releva o nerespectare generala a regulilor si drepturilor celorlalti .

Principalele simptome sau semne ale acestui diagnostic includ incalcarea regulilor, inselaciunea si manipularea ca principalele caracteristici distinctive ale acestei tulburari. Precum impulsivitatea, lipsa de remuscari sau nesocotirea fata de siguranta celorlalti.

Pentru ca acest diagnostic sa poata fi pus, persoana trebuie sa aiba peste 18 ani, in caz contrar este considerata o tulburare de personalitate dissociala.

2. Tulburarea de personalitate disociala

In acest al doilea caz, comportamentele sunt practic aceleasi cu cele ale tulburarii de personalitate antisociala, dar cu diferenta ca se manifesta la o varsta mai frageda, mai ales in copilarie sau in perioada adolescentei .

Aceste comportamente catalogate drept antisociale trebuie sa apara recurent si sa fie calitativ mult mai grave decat comportamentele tipice de rebeliune care sunt asteptate la acea varsta.

DISTRIBUIE

RECENTE