Este posibil ca stresul sa ne afecteze sanatatea si frumusetea pielii?

Atunci cand stresul atinge cote alarmante, sanatatea noastra are de suferit, iar de acest lucru suntem constienti cu totii. In principal, excesul de stres poate cauza probleme severe de sanatate interna, cum ar fi probleme digestive sau insomnie, insa ne poate afecta si sanatatea externa, in special sanatatea parului si a pielii. 

Stresul – cum ne influenteaza din punct de vedere fizic?

Stresul se poate manifesta sub forma mai multor probleme de piele. Atunci cand suntem stresati sau anxiosi, corpul nostru elibereaza hormoni de stres, si anume cortizolul, care determina organismul sa intre in starea de „lupti sau fugi”. 

Mai precis, corpul este suprasolicitat si produce un exces de cortizol si de glucoza, ingustand arterele. Pentru pielea noastra, acesta productie mai mare de cortizol inseamna un aspect general obosit, ochi umflati, piele deshidratata, linii fine si riduri accentuate, dar si eruptii acneice. Acestea sunt doar cateva dintre conscintele stresului emotional sau mental. 

Pe de alta parte, si stresul fizic ne poate afecta pielea. La randul lor, factorii de stres fizic pot fi de diferite tipuri, inclusiv expunerea excesiva la soare, produse de ingrijire a pielii care cauzeaza uscarea sa, prea multa exfoliere, dar si conditii meteorologice extreme. Stresul fizic are si el efecte neplacute asupra pielii. 

Atat stresul fizic, cat si stresul emotional pot provoca inflamatii, umflaturi, eruptii acneice, roseata, dar pot avea si unele consecinte mai putin frecvente, cum ar fi transpiratia excesiva si eruptii cutanate. 

Cum pot fi tratate problemele de piele cauzate de stres?

Problemele de piele induse de stres pot fi tratate destul de usor. In primul rand, trebuie sa gasiti una sau mai multe modalitati prin care sa combateti stresul. Pentru unele persoane functioneaza foarte bine meditatia, yoga, exercitiile fizice, scrisul intr-un jurnal sau petrecerea timpului cu familia. 

Alte persoane se scutura de stres plimbandu-se sau petrecand timp in natura. Totusi, daca ati pus in aplicare modalitatile de eliminare a stresului timp de 4-6 saptamani si nu ati vazut nicio ameliorare a problemelor de piele, cel mai recomandat este sa va prezentati la un dermatolog. 

De asemenea, va puteti acorda o amiaza de rasfat intr-un salon cosmetica, acolo unde puteti primi ingrijire atenta, adaptata cerintelor pielii. Un masaj de relaxare poate fi, de asemenea, o modalitate excelenta de a lupta impotriva stresului si de a va ajuta corpul sa se echilibreze de la interior spre exterior. 

Daca stresul a determinat aparitia eruptiilor acneice, acasa puteti folosi produse de curatare a pielii care au in compozitia lor ingrediente active, cum ar fi acidul salicilic, peroxidul de benzoil sau acizii alfa hidroxi in concentratii de la 0,5 la 5%. Aceste ingrediente active previn porii blocati, elimina bacteriile, excesul de sebum si celulele moarte, dezvaluind o piele mai fina, mai curata si mai sanatoasa. 

Nu in ultimul rand, incercati sa respectati un program echilibrat de somn, de cel putin 7-8 ore. Principala strategie pentru a elimina problemele de piele cauzate de stres presupune, asadar, sa dormiti suficient. In lipsa somnului, corpul produce hormoni de stres in exces, care provoaca acnee, piele terna si lipsita de viata, cearcane si pungi, asa ca adoptati un program adecvat de somn. 

DISTRIBUIE

RECENTE