De ce ne tratam prieteniile ca pe o slujba?

Daca ai fost vreodata la celalalt capat al fantomei cuiva, stii cat de mult ustura. Doare mai ales cand vine de la un prieten pe care il cunosti de ani de zile si dintr-o data, un mesaj iti sterge toata istoria: „Sunt la capacitate maxima. Pun o limita. Nu pot sa vad prietenia noastra. in viitorul meu”. Se simte ca o scrisoare de demisie la un loc de munca. Poate ca putem da vina pe pandemie, capitalism sau cultura hiperindividualista in care traim – oricare ar fi ea, uitam adesea de importanta comunitatii noastre.

Desi exista situatii in care este in regula sa fantasmezi pe cineva, s-ar putea sa vrei sa te gandesti de doua ori sa tai pe cineva din cauza unei probleme care ar putea fi rezolvata printr-o conversatie deschisa.

Adesea ne mentinem cercurile sociale mici si tranzactionale, dorind sa fim in preajma oamenilor doar atunci cand este usor sau au ceva de oferit. Ele trebuie sa fie o „investitie” buna a timpului nostru si, daca trec printr-o perioada grea, „doboara starea de spirit”. Relatiile necesita munca, dar este intr-adevar „munca emotionala” sa-l lasi pe prietenul tau sa se scape la tine dupa ce a avut o zi grea? Prietenii nostri sunt esentiali – uneori sunt ca familia noastra, asa ca poate ar trebui sa reevaluam modul in care ii tratam si cum ne trateaza ei.

Nu arma limbajul

Datorita retelelor sociale, ne-am familiarizat foarte mult cu vorbirea terapeutica: termeni precum „limite”, „iluminare cu gaz”, „narcisist”, „toxic” si „travaliu emotional”. Dar aceste cuvinte tind sa fie aruncate si folosite inadecvat. Folosirea gresita a vorbirii terapeutice a fost un subiect fierbinte de conversatie pe TikTok din cauza unui articol viral Bustle care acopera acest subiect. Este o piesa revelatoare despre modul in care acesti termeni sunt transformati in arme de oameni care ignora nevoile altora si deghizeaza comportamentul egoist ca „ingrijire de sine”. 

Articolul detaliaza experientele unei femei dupa ce prietenia ei a fost incheiata printr-un mesaj text abrupt: „Nu mai pot pastra spatiul emotional pe care mi l-ati dorit si cred ca sprijinul de care aveti nevoie depaseste sfera a ceea ce va pot oferi”. In loc sa aiba o conversatie si sa o rezolve, persoana si-a lasat prietena fara niciun avertisment. „S-a simtit ca si cum isi pune capat prieteniei cu un memoriu de resurse umane”, a spus femeia lui Bustle.  

Sa presupunem ca este ziua ta, dar prietenul tau iti anuleaza planurile. Cand o confrunta cu privire la modul in care te-a ranit acest lucru, ea raspunde: „Eu stabilesc o limita. Nu ma poti face sa ma simt ca un prieten rau”. Granitele nu sunt despre incercarea de a controla oamenii; stabilim limite pentru a le face pe altii sa stie cu ce ne simtim confortabil. Oamenii care abuzeaza de vorbire terapeutica poarta adesea in jur aceasta mentalitate „nu datorez nimanui nimic”, care este daunatoare celor din jur. A spune ca nu le datoram prietenilor nostri bunatate si decenta de baza este problematic.

Confruntarea ne ajuta sa crestem

Cand oamenii folosesc gresit vorbirea terapeutica sau folosesc tactici de fantoma, cel mai probabil le este frica sa aiba conversatii mai profunde si mai dure care sunt necesare pentru a mentine prieteniile. Desi nimanui nu-i place confruntarea, trebuie sa se intample uneori. Nicio relatie nu este perfecta si, de fapt, te poti apropia de oameni atunci cand poti rezolva neintelegeri si probleme impreuna. Un prieten adevarat va striga comportamentul tau rau si va fi sincer cu tine; un prieten care pastreaza totul si isi retine emotiile le face un deserviciu atat tie, cat si lor. Cand esti dispus sa te angajezi intr-un conflict, chiar daca este putin inconfortabil si vulnerabil, ii arati acelei persoane ca iti pasa si vrei sa repari relatia.

A spune cum te simti in prieteniile tale poate fi infricosator, mai ales daca ai tendinte placute oamenilor. S-ar putea sa ezitati sa le spuneti oamenilor cum va simtiti cu adevarat – chiar daca sentimentele sunt ranite – pentru ca nu doriti sa incepeti un conflict. Cand iti tii gandurile inauntru, este usor sa incepi sa simti resentimente fata de oameni. Dar prietenii tai nu iti pot citi gandurile. Ar trebui sa vorbesti cand ceva te deranjeaza si sa incerci sa rezolvi asta, nu sa renunti la prietenie ca si cum ar fi o meserie pe care o urasti. Daca ai renuntat la un prieten la fiecare vedere de conflict, s-ar putea sa nu mai ramana multi. Aveti incredere si aveti incredere in ei ca vor sa rezolve si ei problemele.

DISTRIBUIE

RECENTE