Relatia dintre neurotransmitatori si emotii

Neurotransmitatorii sunt substantele chimice responsabile de transmiterea semnalelor de la un neuron la altul prin sinapse. Definim neurotransmitatorii ca acele molecule care trimit informatii chimice si electrice. Neurotransmitatorii determina comportamentul uman, perceptia simturilor noastre si chiar regleaza emotiile.

Ce sunt neurotransmitatorii?

Definim neurotransmitatorii ca fiind componente chimice care se gasesc in creierul nostru si sunt responsabile pentru transmiterea unor informatii specifice de la un neuron la altul. Fiecare neurotransmitator are o compozitie chimica diferita care le permite sa indeplineasca o functie specifica in creierul nostru.

Aceste substante sunt localizate in interiorul celulelor neuronale pana in momentul in care apar sinapsele. In acel moment, ei calatoresc de la un neuron la altul pentru a transmite o informatie sau alta.

Pe langa neuronii creierului, neurotransmitatorii se gasesc si in terminalul axonal al neuronilor motori, unde stimuleaza fibrele musculare sa se contracte. Ei si rudele lor apropiate sunt produsi in unele glande, cum ar fi glandele pituitare si suprarenale.

Ce este sinapsa?

Neuronii comunica intre ei prin ramurile lor (axon). Pentru a realiza acest act comunicativ, ei folosesc o serie de descarcari electrice si chimice care conduc neurotransmitatorii sa calatoreasca prin spatiul sinaptic pana ajung la cealalta celula neuronala.

Trebuie sa tinem cont de faptul ca in sistemul nostru nervos, avem miliarde de neuroni , aceste celule formand o mare retea de tesut neuronal cu care primim si transmitem informatii in tot corpul nostru.

Va puteti imagina complexitatea sistemului nostru nervos? Acum ca stiti ce sunt neurotransmitatorii, va vom spune ce relatie au acestia cu emotiile.

Tipuri de neurotransmitatori care regleaza emotiile

Dupa cum am indicat la inceputul acestui articol, neurotransmitatorii sunt capabili sa ne regleze emotiile. Desi poate parea incredibil, tristetea, bucuria si chiar sentimentele precum nostalgia sau indragostirea se nasc din interactiunea diferitilor neurotransmitatori din creierul nostru. Fiecare molecula, in masura corespunzatoare, este capabila sa produca si sa regleze o emotie sau alta.

Dintre principalele tipuri de neurotransmitatori care regleaza emotiile , evidentiam urmatoarele:

  • Acetilcolina
  • dopamina
  • norepinefrina
  • Fata
  • Glutamat
  • Serotonina
  • endorfina

In continuare, vom descrie in detaliu ce sunt acesti neurotransmitatori si cum functioneaza.

Acetilcolina

Acetilcolina a fost primul neurotransmitator care a fost descoperit . A fost izolat in 1921 de catre un biolog german pe nume Otto Loewi[1], care mai tarziu a castigat Premiul Nobel pentru munca sa. Acetilcolina are multe functii:

  • Este responsabil pentru o mare parte din stimularea musculara , inclusiv pentru muschii sistemului gastro-intestinal.
  • De asemenea, se gaseste in neuronii senzoriali si in sistemul nervos autonom si este implicat in programarea somnului REM.

Celebra otrava botulinica actioneaza prin blocarea acetilcolinei, provocand paralizie. Derivatul botulinic numit botox este folosit de multi oameni pentru a indeparta temporar ridurile – o cronica trista a timpului nostru, as spune. Pe o nota mai serioasa, exista o legatura intre acetilcolina si boala Alzheimer: exista o pierdere de aproximativ 90% din acetilcolina in creierul persoanelor care sufera de aceasta boala debilitanta.

Functiile norepinefrinei

Noradrenalina este puternic asociata cu punerea sistemului nostru nervos in „alerta maxima”. Este raspandita in sistemul nervos simpatic si creste ritmul cardiac si tensiunea arteriala. Glandele noastre suprarenale il elibereaza in fluxul sanguin, impreuna cu epinefrina sa relativa. De asemenea, este important pentru formarea amintirilor. Stresul tinde sa ne epuizeze depozitul de adrenalina, in timp ce exercitiile fizice tinde sa o creasca. Amfetaminele (“viteza”) actioneaza prin eliberarea de norepinefrina.

Dopamina

O alta ruda a norepinefrinei si adrenalinei este dopamina. Este un neurotransmitator inhibitor, ceea ce inseamna ca atunci cand isi gaseste drumul catre receptorii sai, blocheaza tendinta acelui neuron de a se declansa. Dopamina este puternic asociata cu mecanismele de recompensa din creier. Droguri precum cocaina, opiul, heroina si alcoolul promoveaza eliberarea de dopamina, la fel ca nicotina!

S-a demonstrat ca boala mintala grava numita schizofrenie implica cantitati excesive de dopamina in lobii frontali, iar medicamentele care blocheaza dopamina sunt folosite pentru a ajuta schizofrenicii. Pe de alta parte, prea putina dopamina in zonele motorii ale creierului este responsabila pentru boala Parkinson, care implica tremuraturi corporale incontrolabile.

Gaba si glutamat

In continuare, vom defini doua tipuri foarte interesante de neurotransmitatori: GABA si gluatamat. Ambele au functii foarte asemanatoare, totusi, una este inhibitoare si alta excitatoare.

FATA

In 1950, Eugene Roberts si J. Awapara au descoperit GABA (acidul gamma aminobutiric), un alt tip de neurotransmitator inhibitor. GABA actioneaza ca o frana asupra neurotransmitatorilor excitatori care duc la anxietate. Persoanele cu GABA scazut tind sa sufere de tulburari de anxietate, iar medicamentele precum Valium functioneaza prin cresterea efectelor GABA. Daca GABA este absent in unele parti ale creierului, apare epilepsia.

Glutamat

Glutamatul este o ruda excitatoare a GABA. Este cel mai comun neurotransmitator din sistemul nervos central si este deosebit de important in legatura cu memoria. Interesant este ca glutamatul este de fapt toxic pentru neuroni si prea mult i-ar ucide. Uneori, leziunile creierului sau un accident vascular cerebral pot duce la leziuni ale creierului in exces si ajung la moartea mult mai multe celule cerebrale decat trauma in sine. ALS, cunoscuta mai frecvent sub numele de boala Lou Gehrig, este cauzata de productia excesiva de glutamat.

Serotonina

S-a descoperit ca serotonina este strans legata de emotie si starea de spirit . Prea putina serotonina s-a dovedit ca duce la depresie, probleme de gestionare a furiei, tulburari obsesiv-compulsive si sinucidere. Prea putin duce, de asemenea, la o crestere a apetitului pentru carbohidrati (alimente bogate in amidon) si la probleme cu somnul, care este, de asemenea, asociat cu depresia si alte probleme emotionale.

Prozac si alte medicamente ajuta persoanele cu depresie, impiedicand neuronii sa absoarba excesul de serotonina, astfel incat exista mai multa plutire in sinapse. Interesant este ca putin lapte cald inainte de culcare creste si nivelul serotoninei. Dupa cum poate ti-a spus mama, te ajuta sa dormi. Serotonina este un derivat al triptofanului , care se gaseste in lapte. Caldura este doar pentru confort!

In plus, serotonina joaca, de asemenea, un rol in perceptie. Halucinogenele precum LSD-ul functioneaza prin atasarea la receptorii serotoninei in caile perceptuale. Daca vrei sa afli mai multe despre aceasta molecula, iti aratam urmatorul articol despre ce este si pentru ce este serotonina.

Endorfina

In sfarsit, pentru a finaliza acest articol despre relatia dintre neurotransmitatori si emotii, vom vorbi despre endorfine.

In 1973, Solomon Snyder si Candace Pert de la John’s Hopkins au descoperit endorfina. Endorfina este numele scurt pentru „morfina endogena” (gasita in heroina). Este foarte asemanator din punct de vedere structural cu opioidele (opiu, morfina, heroina etc.) si are functii similare: este implicat in reducerea durerii si a placerii , iar medicamentele opiacee functioneaza prin atasarea la receptorii endorfinelor.

Este, de asemenea, neurotransmitatorul care ajuta ursii si alte animale sa hiberneze. Luati in considerare acest lucru: Heroina va incetineste ritmul cardiac, respiratia si metabolismul in general – exact ceea ce aveti nevoie pentru a hiberna. Desigur, uneori eroina incetineste total: Hibernare permanenta.

DISTRIBUIE

RECENTE