Cum alimentele procesate provoaca cresterea in greutate

Atat oamenii de stiinta din nutritie, cat si publicul dezbat meritele relative ale asa-numitelor diete sanatoase, cum ar fi vegan, paleo si sarac in carbohidrati, dar majoritatea expertilor sunt de acord cu un singur lucru: evitati alimentele ultraprocesate si tinem o dieta integrala, neprocesata. alimente. Alimentele ultraprocesate contin sirop de porumb cu continut ridicat de fructoza, uleiuri hidrogenate si arome artificiale care le fac bogate in sare, zahar si grasimi. De asemenea, au mai putine proteine, fibre si nutrienti importanti decat alimentele neprocesate.

Alimentele ultraprocesate sunt formulate pentru a fi moi si mestecate. Aceste texturi atragatoare le fac foarte gustoase si usor de inghitit, astfel incat oamenii sunt probabil sa manance mai multe alimente ultraprocesate decat alimentele neprocesate intr-un timp mai scurt.

O dieta bogata in alimente ultraprocesate a fost, de asemenea, asociata cu un risc crescut de depresie, care poate duce la cresterea in greutate din cauza consumului mai mult sau putin de activitate fizica sau dereglare imunometabolica. Desi consumul prea multor alimente procesate contribuie in mare masura la cresterea in greutate, s-ar putea sa nu fie singurul motiv pentru greutatea corporala a cuiva: Complicatiile gastrointestinale si alte afectiuni de sanatate – unele chiar genetice – pot fi o cauza principala a obezitatii. Intelegerea cauzei greutatii cuiva este un prim pas crucial, iar reducerea consumului de alimente procesate poate ajuta, de asemenea, procesul de schimbare a greutatii.

Perfect Keto a revizuit studii stiintifice de la National Institutes of Health (NIH) si alte institutii si rapoarte de sanatate de la Medical News Today si Live Science pentru a compila aceasta lista cu sase moduri in care alimentele ultraprocesate pot duce la cresterea in greutate.

Alimentele ultraprocesate declanseaza hormonii „foamei”.

Un studiu de la National Institutes of Health a testat 10 barbati si 10 femei si a constatat ca nivelurile de hormon care stimuleaza pofta de mancare grelina au crescut in timpul celor doua saptamani in care au consumat o dieta cu alimente ultra-procesate comparativ cu valoarea initiala. Nivelurile peptidei pancreatice YY (PYY) a hormonului de suprimare a poftei de mancare au crescut timp de doua saptamani la o dieta cu alimente neprocesate. Dupa doua saptamani, participantii care au primit dieta ultra-procesata au primit mai intai dieta neprocesata, in timp ce cei care au primit dieta neprocesata au primit dieta ultra-procesata. PYY a crescut la participanti atunci cand au primit dieta neprocesata, iar grelina a crescut la cei care au trecut la dieta ultra-procesata.

Alimentele ultraprocesate contin cantitati semnificative de carbohidrati rafinati, zahar si grasimi

Alimentele ultraprocesate date participantilor la studiul NIH difera de alimentele neprocesate in proportia de zahar adaugat fata de continutul total de zahar (~54% fata de 1%, respectiv), insolubil in fibrele totale (~16% fata de 77%) si grasimi saturate in total (~34% fata de 19%). Cei care au consumat dieta ultra-procesata au mancat cu aproximativ 508 calorii mai mult pe zi decat cei care au consumat dieta neprocesata. Kevin Hall, autorul principal al studiului, a declarat pentru Medical News Today ca cercetatorii au emis ipoteza ca consumul de alimente ultraprocesate ar duce la un aport caloric mai mare, deoarece acestea sunt bogate in zaharuri, sare si grasimi si au un continut scazut de fibre.

Alimentele ultraprocesate sunt consumate mai repede

Participantii la studiul NIH au consumat 17 calorii in plus (7,4 grame de alimente) pe minut atunci cand au mancat alimente ultra-procesate fata de alimente neprocesate. Cercetatorii au spus ca aditivii din alimentele ultraprocesate, cum ar fi uleiurile industriale si conservantii sintetici, le fac mai moi si mai usor de mestecat si inghitit. Acest lucru poate sa fi determinat participantii sa manance o cantitate mai mare de alimente intr-un ritm mai rapid. In plus, mancatul prea repede poate duce si la dezvoltarea unei tulburari gastrointestinale, cum ar fi gastrita, dar legatura dintre mancatul rapid si tulburarile de sanatate este inca neclara. Gastrita provoaca inflamatie care erodeaza mucoasa stomacului, ceea ce poate duce la ulcere.

Aditivii din alimentele ultraprocesate provoaca inflamatie in intestin

Cand cercetatorii au hranit soarecii sanatosi cu polisorbat-80 si carboximetilceluloza, doi emulgatori care se gasesc adesea in alimentele ultraprocesate, soarecii au mancat mai mult si au luat in greutate. Au dezvoltat sindrom metabolic si au avut probleme in reglarea zaharului din sange. Cand cercetatorii au examinat tesutul intestinal al animalelor la microscop, au vazut semne de inflamatie usoara. Emulgatorii au promovat cresterea bacteriilor daunatoare in intestin care pot digera mucusul din intestin sau pot creste mai aproape de tesutul intestinal insusi.

Descoperirile studiului au adaugat un numar tot mai mare de dovezi ca bacteriile care traiesc in corpul uman, inclusiv microbiomul intestinal, joaca un rol important in sanatatea generala. Cu toate acestea, merita remarcat faptul ca, desi consumul de alimente ultra-procesate poate provoca o crestere semnificativa in greutate, la fel pot provoca tulburari gastro-intestinale, cum ar fi refluxul gastroesofagian (sau GERD), ulcerele si boala Crohn.

Alimentele ultraprocesate sunt legate de depresie

Cercetatorii din Spania si Brazilia au descoperit ca, dintre aproape 15.000 de adulti din Spania, 774 au dezvoltat depresie in timpul perioadei de urmarire a studiului de aproximativ 10 ani. Cei care au consumat alimente ultraprocesate cel mai des au avut un risc de depresie cu 33% mai mare decat cei care au consumat alimente ultraprocesate cel mai putin des. Riscul de depresie a fost mai mare in randul celor care au raportat niveluri scazute de activitate fizica. Intr-un studiu din 2018, participantii cu depresie care aveau si un apetit crescut au avut o dereglare imunometabolica semnificativa, inclusiv rezistenta la insulina, care este asociata cu cresterea in greutate.

DISTRIBUIE

RECENTE