Cele 7 obiceiuri ale oamenilor cu adevarat eficienti

In zilele noastre, datorita concurentei care exista in lumea muncii , companiile acorda multa atentie eficacitatii lucratorilor lor. Dar sa fii eficient nu este important doar daca lucrezi pentru cineva, pentru ca daca vrei sa intreprinzi un proiect sau daca esti student, a fi eficient va fi decisiv atunci cand vine vorba de obtinerea succesului in orice sarcina pe care ti-ai propus.

Ti s-a intamplat vreodata sa faci multe lucruri dar parca nu progresezi? Pierzi mult timp cu o sarcina si nu o poti termina in perioada indicata? Crezi ca esti foarte activ, dar nu foarte productiv? Daca da, este posibil sa nu fii atat de eficient pe cat credeai.

Obiceiuri pentru a fi mai eficient la locul de munca si in viata

In articolul de astazi si inspirat de cartea „The Seven Habits of Highly Effective People” de Stephen R. Covey , vom trece in revista cele mai remarcabile obiceiuri ale oamenilor care sunt extrem de eficienti in ziua lor.

1. Fii proactiv

Persoana proactiva isi asuma controlul si responsabilitatea constienta asupra propriei vieti , isi stabileste obiective realiste si nu inceteaza sa lucreze pentru a-si atinge obiectivele. A fi proactiv are de-a face cu iesirea in cautarea oportunitatilor, deoarece proactivul intelege ca aceste oportunitati cu greu vor veni singure. Prin urmare, persoana proactiva isi creeaza propriul destin pe baza raspunsului la ambitiile si provocarile sale.

2. Incepeti cu sfarsitul in minte

Acest obicei este strans legat de dezvoltarea personala si motivatia indivizilor. Se refera la leadership si actiune personala, deoarece o viziune adecvata asupra viitorului poate aduce consecinte pozitive asupra sanatatii emotionale a unui individ.

Este important sa intelegeti ca finalul in minte trebuie sa fie realist. Orice obiectiv pe care ni-l propunem trebuie sa urmeze regula SMART (acestea trebuie sa fie specifice, masurabile, realizabile, realiste si trebuie atinse intr-o anumita perioada), deoarece obiectivele nerealiste afecteaza negativ bunastarea individuala .

3. Stabiliti mai intai lucrurile

Acest punct se refera la administrarea propriilor resurse si la aplicarea lor rationala si permite indivizilor sa faca o distinctie intre ceea ce este important si ceea ce este urgent . Poti avea multe obiective, dar trebuie sa stabilesti intotdeauna prioritati. Prin urmare, a avea un plan de actiune bine definit si a atribui prioritati fiecarui obiectiv sau scop va fi crucial pentru a nu face o mie de lucruri deodata si a nu termina niciunul dintre ele.

4. Ganditi-va castig/castig (beneficiu reciproc)

Acest obicei se refera la beneficiul reciproc si este benefic pentru echilibrul in relatiile interumane, deoarece promoveaza binele comun si echitatea. Cooperarea si munca in echipa pot aduce multe beneficii: productivitate crescuta , stres redus, creativitate si invatare crescute etc.

Acest obicei se bazeaza pe studiul paradigmelor de interactiune umana, care sunt 6:

  • castig castig;
  • castiga/pierde
  • pierde / castiga;
  • eu pierd / tu pierzi
  • castigat
  • castig/castig sau fara acord

Prima dintre aceste paradigme este cea importanta pentru a fi eficienta si este opusul castig-pierde, lucru comun la multi oameni pentru ca am crescut intr-o societate care pretuieste concurenta.

5. Cauta mai intai sa intelegi si apoi sa fii inteles

Acest obicei se refera si la cooperare si comunicare eficienta si se bazeaza pe beneficiile inteligentei emotionale. In plus, este important pentru un climat social corect si pentru respectul reciproc si convietuirea. Oamenii eficienti si-au dezvoltat o capacitate de empatie si de ascultare activa, pentru a fi ulterior intelesi. In acest fel ei construiesc relatii interpersonale de succes si constructive.

6. Sinergizati

Acest principiu se refera si la munca in echipa si colaborare. Sinergia se refera la faptul ca lucrand in echipa (adaugand talent) rezultatul colectiv este mai mare decat suma membrilor . Cu alte cuvinte, munca in echipa permite talentelor fiecarui individ sa se completeze reciproc pentru a crea un produs final care nu ar fi putut fi realizat individual.

7. Ascutiti ferastraul

Ascutirea ferastraului se refera la imbunatatirea continua si dezvoltarea personala in toate domeniile personalitatii si are legatura cu bunastarea . Pentru autorul cartii, ascutirea ferastraului se bazeaza pe metafora unui taietor de lemne. Taiatorul de lemne poate folosi ferastraul pentru o perioada, dar apoi trebuie sa se opreasca si sa-l ascuti pentru a-si continua munca.

Oamenii eficienti folosesc odihna (ascutirea ferastraului) in mod productiv, deoarece luarea unei vacante, citirea sau antrenamentul, meditatia, exercitiile fizice etc., ajuta la continuarea furnizarii unui serviciu bun. Atunci cand oamenii nu sunt capabili sa ia o pauza in viata si sa-si reincarce bateriile, sufera consecinte negative asupra personalitatii lor: fizice, mentale si socio-emotionale.

DISTRIBUIE

RECENTE