Cele 7 tipuri de singuratate, cauzele si caracteristicile lor

Singuratatea este o problema care poate deveni grava. De altfel, se stie ca merge mana in mana cu multe alte probleme, precum slabirea retelelor de sprijin oferite de societate si adoptarea unor stiluri de viata nesanatoase.

In acest articol vom vedea care sunt principalele tipuri de singuratate si in ce moduri se manifesta, ceva util pentru a sti sa identificam si sa distingem factorii care le declanseaza, precum si implicatiile lor psihologice.

Principalele tipuri de singuratate

Acesta este un scurt rezumat despre tipurile de singuratate pe care le putem intalni de-a lungul vietii noastre. Desigur, acestea nu sunt categorii care se exclud reciproc, asa ca unele se pot suprapune intre ele.

1. Singuratatea contextuala

Singuratatea nu se extinde intotdeauna in toate domeniile vietii; uneori se limiteaza la un singur context . Asta inseamna, printre altele, ca se poate prevedea cand va incepe si cand se va termina o situatie de singuratate.

De exemplu, cineva care nu are prieteni sau cunostinte la colegiul unde urmeaza cursurile sau la serviciu poate experimenta singuratate acolo, desi in alta parte simte apropierea multor persoane dragi.

2. Singuratate temporara

Este important sa luati in considerare factorul timp atunci cand analizati tipurile de singuratate pe care oamenii le experimenteaza. In cazul tranzitoriului, apare in situatii specifice si nu dureaza mult mai mult de o zi.

De exemplu, atunci cand apare un conflict intr-o relatie de dragoste sau de prietenie, poate aparea sentimentul ca exista o bariera care ne desparte de celalalt, sau ca a dezvaluit o fateta a personalitatii sale care ne face sa ne regandim daca o stim.

3. Singuratatea cronica

Acest tip de singuratate nu depinde de un context sau de o situatie anume, ci se perpetueaza in timp, ramanand in diferite zone ale vietii unei persoane. Desigur, asta nu inseamna ca nu va disparea niciodata sau ca nu putem face nimic pentru a o face sa dispara; dat fiind conditiile potrivite, poate disparea in nimic, dar aceasta costa mai mult decat alte tipuri de singuratate mai circumstantiale.

Pe de alta parte, retineti ca diferenta dintre singuratatea cronica si cea trecatoare este doar o chestiune de grad si nu exista o separare clara intre ele.

De aceea, de exemplu, putem gasi cazuri in care o persoana este supusa unei vieti extrem de monotone, care consta dintr-un singur tip de mediu, si se simte singura: in acest caz, nu ar fi foarte clar daca este cronica sau a celui tranzitoriu, intrucat putem intelege ca a ramas blocat intr-un moment al vietii sale care se repeta iar si iar zi de zi.

4. Singuratatea autoimpusa

Sunt cazuri in care singuratatea este consecinta unei izolari pe care cineva insusi a decis sa o foloseasca ca element definitoriu al propriei vieti. De exemplu, persoanele carora le este frica sa nu se simta dezamagiti de prieteni sau de cei dragi si care dezvolta atitudini mizantropice sau, in general, neincredere fata de ceilalti.

In unele cazuri, aceasta forma de singuratate poate aparea si din motive religioase, cum ar fi dorinta de a se consacra unei vieti de daruire unuia sau mai multor zei, fara a imbratisa prin aceasta sentimente de ostilitate fata de alti oameni.

5. Singuratatea impusa

Singuratatea impusa este o consecinta a unei serii de privatiuni materiale la care este supusa persoana, impotriva vointei acesteia din urma. Incapacitatea de a avea relatii normale si sustinute da nastere unui sentiment de izolare, sentiment care corespunde unor fapte obiective, precum lipsa timpului liber sau faptul de a trai intr-un loc foarte mic si abia de a-l parasi.

Este unul dintre cele mai frecvente tipuri de singuratate , deoarece exista multi factori capabili sa interfereze intre o persoana si simplul fapt de a intalni oameni noi, atat materiale (nepotrivire in timp si spatiu), cat si psihologice (nepotrivire). abilitati sociale, extreme timiditate etc.).

Pe de alta parte, faptul ca singuratatea este impusa de altii nu inseamna ca existenta acestei emotii este obiectivul masurilor impuse celor care sufera de ea. De exemplu, poate fi cauzata de orele de lucru foarte solicitante, in care important este sa faci bani.

6. Singuratatea existentiala

Singuratatea existentiala este foarte diferita de alte tipuri de singuratate, deoarece are o influenta relativ mica asupra calitatii si cantitatii interactiunilor pe care le avem cu alte persoane. Este mai degraba o stare in care emotia de singuratate este amestecata cu indoiala existentiala pentru ce traim si ce anume ne leaga de ceilalti.

Daca constientizarea de sine este o experienta subiectiva, privata, care nu poate fi impartasita, existenta noastra poate ajunge sa fie perceputa ca ceva radical separat de mediul nostru si de cei care il locuiesc .

Pe de alta parte, absenta unui sens pentru viata insasi poate contribui la a ne face sa ne simtim deconectati de restul cosmosului. Cu alte cuvinte, este o experienta care genereaza in mod normal disconfort sau neliniste si care nu poate fi tratata incercand sa-ti faci mai multi prieteni sau sa cunosti mai multe persoane .

7. Singuratatea psihopatologica

Singuratatea psihopatologica poate fi un amestec al celor de mai sus, dar in acest caz se caracterizeaza prin a fi asociata cu o deteriorare a sanatatii mintale a persoanei, sau direct prin exprimarea unei tulburari psihice. De exemplu, este tipic in cazurile de tulburare de personalitate schizoida.

    DISTRIBUIE

    RECENTE